Gradovi sa najvećim brojem stanovnika na svijetu

4

Ljudi su se od davnina selili u veća mjesta. Razlog ovakve migracije je, uglavnom, ekonomske prirode, odnosno potraga za poslom i boljim životom. U velikim svjetskim gradovima živi više stanovnika nego što ih živi u nekim evropskim državama.

Krenimo na malo putovanje na kojem ćemo saznati koji su to najnaseljeniji gradovi na svijetu.

 

1. Tokio, Japan

Glavni grad Japana je najmnogoljudniji grad na svijetu. Sa 34 miliona stanovnika, uključujući i stanovništvo Jokohame, Kavasakija i Saitane, Tokio je najnaseljeniji grad. Osim što broji najviše stanovnika na svijetu, on je ujedno i jedan od najskupljih svjetskih gradova.

 

2. Seul, Južna Koreja

Gigant! To je upravo riječ kojom se može opisati Seul. Gradima nevjerovatnu gustinu naseljenosti: 17 288 stanovnika po kvadratnom kilometru. Smatra se šestim ekonomskim centrom na svijetu, a u njemu se nalaze i neki od najvećih svjetskih koncerna (LG, Hyundai, Samsung). U njemu živi 24 miliona i 400 hiljada stanovnika.

 

3. Meksiko Siti, Meksiko

Pedesetih godina prošlog vijeka, Meksiko Siti je imao oko tri miliona stanovnika. Niko nije pomišljao da će za šezdesetak godina glavni grad Meksika postati jedan od najmnogoljudnijih gradova na planeti. U njemu živi oko 23 miliona i 400 hiljada stanovnika što čini jednu petinu populacije cijelog Meksika.

 

4. Delhi, Indija

Skoro 23.2 miliona stanovnika živi u Delhiju, jednom od najznačajnijih kulturnih i političkih centara Indije. U njemu je smješten i državni parlament, a okrug Nju Delhi je postao prestonica 1947. godine, nakon nezavisnosti od Britanaca.

 

5. Mumbaj, Indija

Sa ukupnim brojem stanovnika od 22.8 miliona, od čega 13.8 miliona živi u urbanom području, Mumbaj je jedan od najbogatijih gradova u Indiji. Visok životni standard, mnogo viši od indijskog prosjeka, privlači turiste iz svih krajeva svijeta. U njemu je i sjedište Bolivuda.

 

6. Njujork, SAD

Gradsko područje Njujorka je jedno od daleko najnaseljenijih na prostoru SAD-a. Danas je ovaj grad jedan od najvažnijih na svijetu, sa populacijom od 22 miliona stanovnika. On je, takođe, i simbol američkog kapitalizma, slobode i demokratije.

 

7. Sao Paulo, Brazil

Ovaj veliki brazilski grad ima oko 20.9 miliona stanovnika, a poznat je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi, mnoštvu nebodera, festivala i karnevala. Ovaj grad ima i jedinstveni moto: “Nisam vođen, nego vodim!”

 

8. Manila, Filipini

Šesnaest gradova i opština čini gradsko područje Manile, glavnog grada Filipina. Nazvan Biser Orijenta, u njemu živi oko 20.7 miliona stanovnika, a na ovo treba dodati još milion turista koji ga posjete svake godine.

 

9. Šangaj, Kina

Šangaj je najveći kinseki grad i po veličini i po broju stanovnika. U njemu živi 20.6 miliona stanovnika, a ova brojka raste vrtoglavom brzinom.

 

10. Peking, Kina

Glavni grad najmnogoljudnije zemlje je veliki saobraćajni centar, sa mnoštvom pruga, puteva i autoputeva. Peking je kulturni, obrazovni i politički centar Kine, a u njemu živi oko 19.6 miliona stanovnika.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info