Podzemna umjetnost

0

Muzeji i galerije nisu jedina mjesta na kojima možete uživati u umjetnosti. U većim svjetskim gradovima postoji i tzv. podzemna umjetnost, odnosno umjetnost koja se nalazi na stanicama podzemnih željeznica. Donosimo vam 15 umjetničkih djela koja možete vidjeti samo ako koristite javni prevoz u ovim gradovima.

 

Kaosjung, Tajvan

Stanica na Formosa bulevaru je poznata po ogromnoj kupoli svjetlosti koju je kreirao italijanski umjetnik Narcissus Quagliata. Ova kupola je najveća instalacija na svijetu koja je napravljena od pojedinačnih dijelova obojenog stakla.

 

Moskva, Rusija

Stanica u moskovskom Izmajlovo parku je ukrašena jednom od mnogobrojnih skulptura iz sovjetskog doba.

 

Pjongjang, Sjeverna Koreja

Mozaik nazvan “Veliki vođa, drug Kim Il Sung sa radnicima” nalazi se na stanici Puhung u Pjongjangu.

 

Montreal, Kanada

Istorija muzike u Montrealu je predstavljena na velikim vitražima koji se nalaze na stanici Place des arts.

 

Njujork, SAD

Umjetnost se može vidjeti i na stanicama njujorškog metroa. Ova slika je napravljena od dijelova pločica i nalazi se na stanici Houston/Varick.

 

Štokholm, Švedska

Više od 90 od ukupno 100 stanica štokholmskog metroa su ukrašene skulpturama, mozaicima, slikama, instalacijama, gravurama i reljefima koje su stvorili više od 150 umjetnika. Ova se nalazi na stanici Solna Centrum.

 

Santijago, Čile

Stanica Parque Bustamante je dom najvećeg čileanskog murala – dug je 223 metra, a boja prekriva 62.5 kvadratna metra. Kreirao ga je Alejandro “Mono” Gonzalez.

 

Njujork, SAD

Preko hiljadu minijaturnih bronzanih skulptura čine projekat “Život u podzemlju” umjetnika Toma Otternessa. Ova umjetnička djela su stvorena 2001. godine i krase stanice njujorškog metroa od Četrnaeste ulice do Osme Avenije. Umjetnika je inspirisao rad političkog karikaturiste Thomasa Nasta, a sam projekat je nastajao deset godina.

 

Lisabon, Portugal

“Užurbana dama” krasi stanicu Rossio lisabonskog metroa.

 

Moskva, Rusija

Skulptura koja se nalazi na stanici na Trgu Revolucije. Vjeruje se da će vas, ako dodirnete pseću njušku, pratiti sreća. Upravo zbog toga je ona ovako svijetla – ko zna koliko puta su je prolaznici dodirnuli.

 

Minhen, Njemačka

Stanica Georg – Brauchle Ring je ukrašena sa 400 metalnih ploča, djelo umjetnika Franza Ackermanna. Ploče su teške 135 kilograma, a svaki zid teži skoro 30 tona.

 

Singapur, Singapur

Apstraktni mozaik krasi zidove singapurskog metroa na stanici Ghaut MRT.

 

Pariz, Francuska

Pariška stanica Cluny La Sorbonne. Natpis na stropu znači: “Ovaj strop nosi potpise pjesnika, pisaca, filozofa, naučnika, kraljeva i francuskih državnika koji su osam vijekova poštovali ovaj okrug”.

 

Buenos Ajres, Argentina

Keramičke pločice koje prikazuju djelić argentinske istorije.

 

Teheran, Iran

Pločice na jednoj od stanica u Teheranu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info