10 najmanjih država na svijetu

0

Rusija, Kanada, Kina, SAD i Brazil su najveće zemlje na svijetu. Najveća evropska zemlja je Francuska. A šta je sa malim zemljama? Koje prostranstvo one zauzimaju i gdje se nalaze? Donosimo vam listu deset najmanjih.

 

1. Vatikan

Najmanja država na svijetu, Vatikan, je ujedno i rezidencija poglavara rimokatoličke crkve. Zauzima prostor od 0.44 kvadratnih kilometara sa dužinom granice od 3.2 kilometra. Najmanja država ima svega 826 stanovnika.

 

2. Monako

Monako leži na mediteranskoj obali i graniči sa Francuskom. Veličina ove države iznosi 1.95 kvadratnih kilometara, a dužina granice 4.4 kilometra. Uprkos maloj teritoriji, Monako je jedna od najnaseljenijih država na svijetu sa brojem stanovnika od 35 986. Drugim riječima, gustina naseljenosti u kneževini je 150 puta veća nego u susjednoj Francuskoj.

 

3. Gibraltar

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva i nalazi se na jugu Pirinejskog poluostrva. Teritorija Gibraltara se prostire na 6.5 kvadratnih kilometara, sa brojem stanovnika od oko 29 431. Njegova kopnena granica sa jedinim susjedom, Španijom, iznosi 1.2 kilometara.

 

4. Tokelau

Tokelau je arhipelag tri polinezijska ostrva u Pacifiku, pod suverenittom Novog Zelanda. Ova država se sastoji od tri ostrva: Atafu, Nukunonu i Fakaofo, a zauzima površinu od 10 kvadratnih kilometara. Ostrva nastanjuje oko 1 500 stanovnika.

 

5. Kokosova Ostrva

Kokosova Ostrva ili Ostrva Kiling je grupa od 27 malih koralnih ostrva u istočnom dijelu Indijskog okeana, a u sastavu su Australije. Zauzimaju površinu od 14 kvadratnih kilometara i jedna su od najnenaseljenijih na svijetu sa brojem stanovnika od oko 596.

 

6. Nauru

Republika Nauru je ostrvska država u Mikroneziji te je, po veličini teritorije, najmanja republika na svijetu. Prostire se na 21 kvadratni kilometar i ima oko 14 000 stanovnika.

 

7. Tuvalu

Tuvalu se nalazi u jugozapadnom dijelu Tihog okeana. Država se sastoji od devet koralnih ostrva koja zauzimaju površinu od 26 kvadratnih kilometara. Ostrva naseljava oko 12 000 stanovnika.

 

8. Makao

Makao je, pored Hong Konga, druga specijalna administrativna regija Narodne Republike Kine. Bio je portugalska kolonija do 1999. godine, a prostire se na teritoriji od 28.2 kvadratnih kilometara. Na ovako malom prostoru živi oko pola miliona stanovnika te je jedna od najgušće naseljenih teritorija na svijetu.

 

9. Ostrvo Norfolk

Ostrvo Norfolk se nalazi u jugoistočnom dijelu Tihog okeana, između Australije, Novog Zelanda i Nove Kaledonije. Ostrvo ima površinu od 34.6 kvadratnih kilometara, a dužina obale iznosi 32 kilometra. Naseljava ga oko 2 140 stanovnika.

 

10. Ostrva Pitkern

Ostrva Pitkern su grupa od četiri ostrva (Pitkern, Henderson, Duci i Oino) od kojih je samo ostrvo Pitkern naseljeno, a na njemu živi tek 67 stanovnika. Nalaze se u južnom dijelu Tihog okeana i obuhvataju površinu od 47 kvadratnih kilometara.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info