10 istorijskih znamenitosti Rusije

0

Najveća zemlja na svijetu. Proteže se na dva kontinenta, graniči sa 18 država, a njenih dvanaest gradova su višemilionski. Ovo ogromno prostranstvo ima i veliki broj znamenitosti, ali smo se mi odlučili za 10 i to u njenom trenutnom i bivšem glavnom gradu.

 

1. Lenjinov mauzolej

Mjesto koje svakako morate posjetiti je Lenjinov mauzolej. U ovoj velelepnoj građevini se nalazi Lenjinovo balzamovano tijelo, a slikanje je, nažalost, zabranjeno. U mauzolej je zabranjeno i unošenje torbi tako da se fotoaparat ne može “prošvercovati”.

 

2. Crveni trg

Jedno od najpopularnijih turističkih odredišta. Na Crvenom trgu se nalaze čuveni hram Vasilija Blaženog i Državni istorijski muzej.

 

3. Stari Arbat

Šetališna zona Stari Arbat je dio Moskve koji morate posjetiti, ako želite da kupite suvenire. U ovoj zoni se nalazi i veliki broj restorana i kafića tako da možete i odmoriti, ako se umorite od hodanja.

 

4. Kremlj

Posjeta Rusiji neće biti kompletna, ako ne posjetite Kremlj. Predivni kompleks koji se nalazi u samom srcu Moskve čine četiri palače i četiri katedrale, a opasan je zidom i kulama. Kompleks, između ostalog, služi i kao zvanična rezidencija predsjednika Rusije.

 

5. Novi Arbat

 

Ovo je jedno od mjesta gdje Rusi idu u kupovinu i restorane. Novi Arbat nije blizu Starog Arbata i predstavlja moderni i trendovski dio grada. Na ovoj aveniji se nalazi veliki broj skupih radnji i restorana. Noćni život je veoma živahan te preporučujemo žurku u nekom od noćnih klubova.

 

6. Tretjakovska galerija

Jedna od najboljih umjetničkih galerija na svijetu čiju stalnu postavku čine slike poznatih ruskih umjetnika.

 

7. Gorki park

Najpoznatiji moskovski park. U parku se nalaze mnogobrojni zabavni sadržaji, a jedna od atrakcija u zimskim mjesecima je i klizalište na jezeru.

 

8. Ulica Tverskaja

Jedno od modernijih mjesta ruske prestonice i smatra se za “mondensku ulicu” Rusije. U njoj se nalaze skupi butici i restorani.

 

9. Petropavlovska tvrđava

Ovo je počivalište careva iz dinastije Romanov. Ukoliko ste upoznati sa ovom carskom dinastijom, garantujemo da ćete uživati više od ostalih razgledajući ovu prekrasnu tvrđavu. Ovdje ćete pronaći i crkvu koju naprosto morate posjetiti.

 

10. Muzej Ermitaž

Jedan od najljepših muzeja na svijetu. Dom je velikom broju djela poznatih umjetnika, kao što su Van Gogh, Rembrandt i Michelangelo. Preporučujemo da uzmete vodiča prilikom posjete ovom predivnom muzeju.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info