10 najpoznatijih žena u istoriji

0

Dok je većina poznatih istorijskih ličnosti muškog roda, postoji i nekoliko žena koje su zauvijek ispisale stranice istorije i stajale rame uz rame sa svojim savremenicima.

Ovo je, s obzirom na patrijarhalni karakter društva u poslednjih deset hiljada godina, veoma veliki uspjeh.

 

10. Harriet Tubman

Mali broj ljudi je mogao zamisliti da bi siromašna crnkinja rođena u ropstvu mogla postati najpoznatija žena devetnaestog vijeka, ali to je upravo ono što je postala Harriet Tubman. Nakon što je 1849. godine pobjegla od svog gospodara, Tubman se posvetila oslobađanju robova. Prema nekim izvorima, do američkog građanskog rata, uspjela je pomoći oko tristotinjak afro – amerikanaca da se izbave iz ropstva. Nakon rata je postala neumorni zagovornik građanskih i ljudskih prava, a borila se i za pravo glasa žena.

 

9. Marija Magdalena

Neki od vas su vjerovatno iznenađeni što se na ovoj listi nalazi i biblijska ličnost, ali Marija Magdalena je jedna od žena koja je definitivno ostavila svoj pečat u ljudskoj istoriji. Dok je Marija, Isusova majka, poznatija od nje, dokazi upućuju da je udovica iz Magdale zapravo važnija nego što to tvrde tradicionalna jevanđelja.

Naime, prema nekim gnostičkim vjerovanjima, ona je mogla biti instrument koji je širio hrišćansku doktrinu u ranim godinama crkve, a neki idu i dalje te tvrde kako je ona bila Isusova supruga,  što joj je pomoglo da se pojavi u romanu Den Brauna.

 

8. Eleanor Roosevelt

Nijedna Prva dama nije bila toliko moćna kao Eleanor Roosevelt. Bila je jedna od prvih žena izabranih u Senat i dobro poznata po svom radu u mnogim dobrotvornim organizacijama prije nego što je postala Prva dama.

Tokom 1933. godine seli se u Bijelu kuću i postaje predsjednikove „oči i uši“, u vrijeme kadu su žene poliičara uglavnom bile domaćice. Održavala je redovne konferencije za štampu, pisala dnevne kolumne i koristila svoj značajni uticaj na predsjednika da bi on „pogurao“ zakon o dobrobiti djece, reformu stambenog zbrinjavanja i jednaka prava za rasne manjine i žene.

 

7. Marija Kiri

Rođena kao Marija Skladovska u Varšavi, 07. 11. 1867. godine, Marija Kiri je bila prva žena koja je ozbiljno testirala staru izreku da je „ženi mjesto kod kuće“.

Kao siromašna studentkinja koja je radila kao učiteljica i guvernata, uspjela je da ostvari svoj san i postane fizičar (nečuveno zanimanje za ženu u devetnaestom vijeku) te odlazi u Pariz i dobija posao u laboratoriji  dok istovremeno studira na Sorboni.

Tu  upoznaje fizičara i instruktora hemije, Pjera Kirija, te se za njega i udaje. Postali su prvi muž i žena naučnici u istoriji i imali su kratku, ali spektakularnu karijeru koja im je donijela Nobelovu nagradu u polju fizike, a njihova imena su postala sinonim moderne hemije.  Dugo je bila jedina osoba koja je dobila dvije Nobelove nagrade, a njena postignuća su bez sumnje bila inspiracija hiljadama drugih žena naučnika i istraživača.

 

6. Marija Antoaneta

Otkako je okončala na giljotini 1793. godine, njeno ime je postalo sinonim za razmetanje super bogatih i ravnodušnost prema teškoćama siromašnih.

Da li su takve kritike zaslužene ili ne, tema su brojnih debata čak i danas. Kao bogata plemkinja, nije se mnogo razlikovala od hiljada drugih žena tog doba koje su rođene na takvom položaju. Da samo ona izgubi glavu na tako okrutan način čini se ne samo pretjerano već i pomalo nezasluženo. Očigledno su ona i njen muž, kralj Louis XVI, jednostavno postali meta za sve nejednakosti i nepravde po kojima je kraljevski sistem bio poznat što ih čini simbolom odbacivanja starog monarhijskog oblika vladavine koji je na snazi od davnina.

U suštini, ona je bila osoba koja se rodila u pogrešno vrijeme; da je bila rođena samo pola vijeka ranije, vjerovatno niko nikada ne bi ni čuo za nju. Na kraju, Marija Antoaneta je postala poznata ne samo kao simbol ravnodušnosti bogatih i posljedica koje ovo stanje donosi već i kao prva žena žena vladara koja je neslavno okončala sa svojim mužem.

 

5. Indira Gandhi

Vjerovatno jedna od najkontroverznijih ličnosti dvadesetog vijeka. Malo njih može poreći da je Indira Gandhi bila jedna od najmoćnijih političkih figura u Indiji i uradila je mnogo toga da njena zemlja postane moćna kao što je danas. Veoma voljena i veoma omražena, Indira Gandhi je bila premijerka Indije u nekoliko navrata i to skoro dvadeset godina, sve do atentata 1984. godine.

Bila je i jedna od tri premijerke koje su nadgledale vojni sukob dok su bile na vlasti (druge dvije su Margaret Thatcher i Golda Meir). Bila je i kritikovana: mnogi su je optuživali da je bila korumpirana, a često je nailazila na otvorene osude za sprovođenje nepopularnog programa prisilne sterilizacije koji je usvojen u nastojanju da se kontroliše rast brzorastućeg stanovništva Indije. Čini se da je ime Gandhi rođeno pod nesrećnom zvijezdom: njen sin Rajiv je, takođe, ubijen.

 

4. Kraljica Viktorija

Veoma malo žena je imalo priliku da vlada čitavom imperijom, ali Alexandrina Victoria Hanover je baš to radila. Ona je 63 godine nadgledala carstvo koje se protezalo od Indije do Amerike i od Afrike do Dalekog istoka, uspjevši  da udvostruči Englesku po veličini i da očuva tu teritoriju skoro bez ratova (uz tri mala izuzetka).

Formirala je liberalne i konzervativne stranke i proširila pravo glasa reformama provedenim od 1867. do 1884. godine. Njena smrt, 1901. godine, je toliko ražalostila Britance da neki i dan danas žale za njom. Njeno ime je, zapravo, postalo sinonim za cijelu eru istorije koje se danas naziva „Viktorijansko doba“.

 

3. Jovanka Orleanka

Šta možete reći o sedamnaestogodišnjakinji koja je povela obeshrabrenu vojsku i izvojevala pobjedu unatoč svih izgleda? Njena priča je jedan od onih rijetkih događaja u istoriji koju ni najmaštovitiji pisac ne bi mogao ispisati, a ona se zapravo i dogodila.

Jovanka Orleanka je rođena u francuskom seocetu Domremy i uspjela je poraziti nadmoćnu britansku vojsku, postavši  član kraljevskog dvora za samo godinu dana. Za vrijeme bitki je nosila bijeli oklop i bila je ranjavana više puta. U kojoj mjeri je komandovala francuskom vojskom je tema mnogobrojnih rasprava i dan danas, ali većina istoričara se slaže da je Jovanka Orleanka bila vrhunski strateg i impozantan vođa.

Zarobljena je u maju 1430. godine, a njeno suđenje i smrt na lomači zbog navodne hereze je bila jedna od najzloglasnijih osuda u istoriji. Na kraju, ovo je samo povećalo njen ugled kod naroda te je postala prava heroina i mučenica. Jovanka Orleanska je jedan od pet svetaca zaštitnika Francuske.

 

2. Kleopatra

Sumnjamo da je bilo koja druga ženi u istoriji toliko poznata da su o njoj pisane knjige i nastali mnogobrojni holivudski filmovi kao što je to bio slučaj sa Kleopatrom, poslednjom vladarkom Egipta i ljubavnicom Marka Antonija i Julija Cezara.

Kleopatra je bila jedna od onih žena kod kojih „cilj opravdava sredstvo“. Upravo zbog toga je i naredila ubistva svojih sestara i imala mnogobrojne afere – sve samo da bi dobila vlast. Ono za što ne može biti okrivljena je, svakako, njena inteligencija i odlučnost za uspjehom na najvišem nivou rimske vlasti te šarm kojim je uspijevala ubijediti ljude da se slože sa najnevjerovatnijim stvarima.

Iako nije doživjela četrdeseti rođendan, živjela je dovoljno dugo da nadgleda carstvo koje se protezalo od Atlantskog okeana do Azijskog potkontinenta.

 

1. Majka Tereza

Možda najpoznatija žena dvadesetog vijeka je niska, krhka monahinja imena Agnes Gonxha Bojaxhiu, koja je u svijetu poznatija pod imenom Majka Tereza.

Rođena je u Skoplju 1910. godine, a postala je poznata po tome što je pomagala svima kojima je pomoć bila potrebna. Bila je na misiji u Kalkuti te je tamo osnovala i humanitarnu organizaciju 1950. godine. Na početku je misija brojala 13 monahinja da bi na kraju taj broj porastao na preko 4000 te je osnovan i znatan broj sirotišta, hospicija i humanitarnih organizacija diljem svijeta.

Njen nesebičan rad i zalaganje za siromašne i nemoćne joj je donio i Nobelovu nagradu za mir. Postala je jedna od najsvjetlijih tački dvadesetog vijeka, a njen rad je nastavljen i nakon njene smrti 1997. godine.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info