13 najopasnijih slatkovodnih životinja

1

Neke izgledaju zaštrašujuće, a neke potpuno bezopasno. Ipak, sve ove životinje imaju jednu zajedničku karakteristiku – najopasniji su neprijatelji za svoj plijen.

Pirana

Poznate po svojim oštrim zubima i proždrljivom apetitu, pirane naseljavaju nekoliko velikih riječnih slivova u Južnoj Americi. Ove ribe su svaštojedi, a nama su najpoznatije po tome što vole i meso, mada su napadi na ljude veoma rijetki.

 

Električna jegulja

Ova neobične riba nastanjuje slivove rijeka Amazon i Orinoko, a brane se od grabežljivaca tako što ispuštaju jaki električni naboj. Električne jegulje gutaju vazduh sa površine kako bi disale. Zahvaljujući posebnim unutrašnjim organima, mogu proizvesti električne naboje jače od 500 volti.

 

Pauk Golijat

Drugi najveći pauk na svijetu, Golijat je daleki rođak tarantule. Poznat je po tome što se hrani pticama, a nastanjuje prašume sjevernog dijela Južne Amerike. Dužina nogu im dostiže i do trideset centimetara, a mogu biti teški i do 170 grama.

 

Riba tigar

Prirodno stanište im je afrički kontinent, a poznate su po tome što su neustrašivi predatori sa oštrim zubima. Obično love u grupama, a nerijetko mogu savladati i velike životinje. Napadi na ljude su rijetki, ali ih je bilo.

 

Nilski krokodil

Mogu se naći diljem Afrike, a imaju reputaciju najsvirepijih i najsmrtonosnijih životinja na svijetu. Mužjaci su obično dugi između 3.5 i 5 metara, ali su zabilježeni i slučajevi u kojima su bili duži od 5.5 metara. Kada lovi sam, nilski krokodil napada životinje svoje veličine ili manje od njega. Kada love u grupi, napadaju krupne životinje, a u tom slučaju mogu savladati životinje veličine nilskog konja ili nosoroga.

 

Zmijoglava riba

Prirodno stanište im vode azijskog kontinenta, ali se mogu naći i na američkom i evropskom tlu. Zmijoglava riba je veoma agresivna te lovi beskičmenjake manje od sebe, međutim, kada se mrijesti lovi bukvalno sve na što naiđe. Može preživjeti i na suvom i to do četiri dana. Američki biolozi upozoravaju da ova duga riba (naraste do jednog metra) može ozbiljno ugroziti  domaći ekosistem.

 

Matamata

Matamata je vrsta kornjača koja nastanjuje slivove rijeka Amazona i Orinoka. Bizarna kornjača je isklučivo vodozemna vrsta, a vole plitke i ustajale vode gdje lako mogu podići glavu i disati. Može težiti i do 15 kilograma, a hrane se beskičmenjacima i ribama te nisu opasne po čovjeka, uprkos svom izgledu.

 

Džinovski som

Veliki somovi nisu neobična pojava u rijekama, ali ova vrsta džinovskih somova nastanjuje rijeku Mekong. Mogu biti dugi i do 3.2 metra i težiti 300 kilograma. Zbog narušavanja prirodnog staništa postali su ugrožena vrsta. Nisu opasni po ljude i mogu živjeti i do 60 godina.

 

Vodeni pauk

Jedina vrsta pauka na svijetu koja živi u vodi, a može se pronaći u vodama centralne i sjeverne Evrope te dijelovima sjeverne Azije. Neobično za pauke, mužjaci su veći od ženki, a biolozi ovo objašnjavaju činjenicom da su mužjaci aktivniji lovci. Ujed ovog pauka može biti veoma bolan, a često je praćen simptomima groznice.

 

Anakonda

Anakonde žive u rijekama Južne Amerike i smatraju se najvećim zmijama na svijetu. Hrane se ribama, pticama, gmizavcima i malim sisarima, a poznati su i slučajevi kada su napadale domaće životinje. Veće zmije mogu biti opasne po ljude, iako su rijetki slučajevi namjernih napada. Kao i druge zmije iz porodice boa, anakonde nisu otrovne te svoj plijen savladavaju gušenjem.

 

Džinovska slatkovodna raža

Naseljava rijeke jugoistočne Azije i sjeverne Australije. Mogu dostići ogromne razmjere – dužinu od 5 metara i težinu od 600 kilograma. O ovoj vrsti se vrlo malo zna, a nije poznato ni koliko ih je ostalo. Veoma ih je teško vidjeti, jer žive zakopane u riječnom pijesku i mulju. Hrane se rakovima i školjkama i veoma rijetko napadaju ljude. Na leđima ima otrovnu žaoku koja je duga oko 40 centimetara.

 

Riba vampir

Ova neustrašiva riba, o kojoj se ne zna mnogo, nastanjuje riječne slivove Amazona i Orinoka. Hrani se manjim ribama, posebno piranama, koje hvataju svojim oštrim kljovama. Veoma je cijenjena zbog svog ukusnog mesa. Zastrašujuće kljove mogu narasti i do 15 centimetara.

 

Riba kandiru

Parazitski som, kandiru, je možda i najopasnija slatkovodna životinja. Žive na škrgama većih riba, a i imaju običaj i da se smjeste u mokraćnu cijev ljudi. Ukoliko se uvuče u polni organ, tamo i ostaje, a veoma je teško odstraniti čak i operacijom. Iako ne postoji mnogo dokumentovanih slučajeva napada kandiru ribe na ljude, preporučuje se izbjegavanje tropskih voda.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info