Kako da njegujete kožu tokom zime

0

Hladni zimski dani postavljaju niz problema pred vašu kožu pa je dobro znati šta trebate i ne trebate raditi. Pripremili smo vam nekoliko jednostavnih savjeta koje možete odmah primijeniti.

Čišćenje lica


Lice čistite samo jednom dnevno i to uveče, da uklonite prljavštinu, nečistoće i šminku, a ujutro samo isperite čistom vodom. Alkohol isušuje kožu tako da je preporučljivo da se tokom zimskih mjeseci izbjegavaju preparati za čišćenje kože koji sadrže alkohol. Uradite piling lica i tijela jednom sedmično blagim preparatom za piling ili krpom predviđenom za isti.

Tuširanje


Tuširajte se mlakom vodom i ograničite tuširanje na maksimalno pet minuta. Dugo tuširanje i upotreba gela za tuširanje mogu odstraniti prirodna ulja iz vaše kože, a koja su intenzivnija tokom zimskih mjeseci. Ukoliko više volite kupke, koristite ovsene pahuljice u prahu koje vlaže i smiruju kožu.

Hidratacija


Nadoknadite hidrataciju koju uklanjate pranjem vaše kože. Nije dovoljno da samo pijete dosta vode, jer iako pomaže vašem tijelu da ukloni toksine, voda neće napraviti nikakvu promjenu na vanjskom omotaču kože. I dalje vam je potrebno sredstvo za hidrataciju koje ćete tokom hladnih, zimskih dana, nanositi bar dva puta dnevno i to odmah nakon tuširanja i pred spavanje. Što vam je suvlja koža, to se deblji sloj hidratantne kreme preporučuje.

Ruke


Navucite tanke bijele pamučne rukavice nakon što nanesete hidratantnu kremu na ruke. Ovo je opšte poznata činjenica, ali dobro je da se opet ponovi, jer ovaj sistem zaista djeluje ako su vam ruke jako suhe. Nanesite kremu na ruke i navucite rukavice koje nećete skidati bar dva sata. Za grube dijelove, kao što je koža na laktovima, koristite vazelin.

Ovlaživač vazduha


Ako još niste, obavezno nabavite ovlaživač vazduha za radijator u spavaćoj sobi. Ali budite oprezne, jer ga morate održavati čistim. Razne vrste bakterija i gljivica mogu se razviti u ovlaživaču vazduha. Da biste to spriječile, mijenjajte vodu svaki dan i perite ga svaki treći dan.

Usne


Zaštitite usne prije nego izađete napolje. Kožne rukavice će zaštititi kožu ruku od pucanja, a proizvodi koji su bazirani na vosku, kao što je razni balzami za usne, obezbijediće hidrataciju i zaštitu od vjetra.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info