13 znakova da vam treba više vremena

0

Dva termina koja se mogu primijeniti u današnjem načinu života su: zauzeti i prezauzeti.

Zauzeti ste kada trčite sa jednog sastanka na drugi. Prezauzeti ste kada trčite preko nekoga dok idete na sljedeći sastanak (bukvalno i figurativno). Zauzeti ste kada zaboravite mobilni telefon u prodavnici. Prezauzeti ste kada zaboravite dijete u prodavnici.

U svemu ovome postoji i jedna ogromna ironija – cijelo vrijeme pokušavamo da se riješimo pojedinih obaveza, ali jednostavno nemamo vremena da to i uradimo.

Donosimo vam trinaest znakova koji ukazuju na to da vam treba više vremena i načine na koje se to vrijeme može steći.

 

Provodite dosta vremena razmišljajući o vremenu

Ako je vaše vrijeme preokupirano razmišljanjem o tome šta sve trebate uraditi u toku dana, samo ćete se preopteretiti. Ako se brinete o tome da nećete uspjeti sve da završite što ste naumili, potrebno je da napravite pauzu od takvog načina razmišljanja, jer je ono samo još jedan stres u vašem životu.

Savjetujemo vam da napravite pauzu i da stvar koja je najmanje bitna ili koja vam se nalazi na dnu spiska odgodite za neki drugi dan.

 

Ne možete se sjetiti kada ste zadnji put bili spontani

Nekada ste znali pristati na poziv da odete sa prijateljima u drugi grad na kafu i to kada vas oni obavijeste pet minuta pred sam polazak, a danas razmišljate da odete na večeru koja vam je najavljena bar dva dana unaprijed. Niste sigurni da li je pametno da odete, jer bi to moglo poremetiti vaš raspored.

Savjetujemo vam da bar jednom sedmično uradite neke stvari koje niste planirali, a ne da se stalno držite plana i programa po kojem funkcionišete. Budite spontani i nemojte razmišljati o tome šta želite da uradite dok za to ne dođe vrijeme.

 

Većinu obroka jedete u hodu

Ukoliko većinu obroka jedete u neoptimalnim situacijama (u autu, za radnim stolom, dok ste na telefonu ili uopšte ne jedete) to je znak da ste prezauzeti. Imajte na umu da mozgu treba oko dvadeset minuta da prepozna signal da ste siti te će vam polagano uživanje u hrani pomoći da se ne udebljate.

Savjetujemo vam da probate pojesti bar jedan obrok na miru, bez ikakvih smetnji. Jedite polako i uživajte u okusu i teksturi svakog zalogaja. Ako obično jedete na radnom mjestu, otiđite van i ručajte sa nekim od kolega.

 

Niste se već nekoliko dana čuli sa najboljom prijateljicom

Dobar znak da ste prezauzeti je i to kada se po nekoliko dana ne čujete sa najboljom prijateljicom ili najbližim članom porodice. Ako su razgovori sa najbliskijim osobama postali samo neka vrsta obaveze koja mora da se odradi na brzinu, usporite tempo i nađite vremena da se ponovo povežete.

Savjetujemo vam da na listu papira napišete imena deset osoba koje su vam bitne u životu i prije koliko vremena ste se čuli sa njima. Koliko često biste željeli da se čujete? Napravite podsjetnik u kalendaru i nađite vremena da se vidite sa svakim a spiska na redovnoj bazi.

 

Neispavani ste

Iako se može činiti da najviše vremena štedimo ako liježemo kasno, mi našem tijelu krademo dragocjeno vrijeme koje mu je potrebno da se obnovi i napuni baterije. Dobar san poboljšava pamćenje, potpomaže mogućnosti suosjećanja sa drugima te povećava sposobnosti za rješavanje svakodnevnih problema.

Savjetujemo vam da čuvate vrijeme predviđeno za spavanje. Odraslima je potrebno između sedam i devet sati sna. Ukoliko ne spavate bar sedam sati na redovnom nivou, vrijeme je za promjene.

 

Zahvalni ste kada neko otkaže sastanak

Radili ste cijeli dan, trčali ste sa sastanka na sastanak i večeras bi trebali da se nađete sa prijateljima u nekom otmjenom restoranu. Međutim, toliko ste umorni da biste bili najsrećniji ako se večera otkaže ili ćete, na kraju, vi otkazati. Kakav god bio krajnji scenario, ovo je siguran znak da ste prezauzeti.

Savjetujemo vam da napravite plan poslovnih aktivnosti za bar dvije sedmice. Otkažite najmanje tri sastanka u toku dvije sedmice, ali potrebno je da to uradite na način da ne osjećate grižnju savjesti. Budite nemilosrdni. Na ovaj način ćete imati malo više vremena i prostora da normalno dišete.

 

Nemate vremena za svoja zadovoljstva

Svi imamo svoja mala zadovoljstva. Nebitno da li je to slušanje muzike, čitanje knjige ili slikanje, potrebno je naći vremena za iste. Zauzeti ste ukoliko nemate vremena za zadovoljstva koja vas čine srećnim i to je još jedan znak da treba napraviti pauzu.

Zapitajte se šta biste radili da imate na raspolaganju jedan cijeli dan u kojem nemate nikakvih obaveza. Napravite spisak aktivnosti i navedite što je više moguće detalja. Ne morate čekati da taj dan dođe, dovoljno je da radite po jednu stvar sa spiska u sledećih nekoliko sedmica.

 

Ne možete se sjetiti kada ste zadnji put vježbali

Vježbanje nije samo način da se izgube suvišni kilogrami – dokazano je da redovno vježbanje pomaže kod smanjenja depresije i tjeskobe. Ako ste stalno zauzeti to znači i da ste, vjerovatno, pod stresom.

Savjetujemo vam da, bez obzira koliko ste zauzeti, ubacite vježbanje na spisak stvari koje morate uraditi. Najlakši način je da, ako vam posao nije predaleko od kuće, ne idete autobusom ili autom – prošetajte do posla ili se odvezite biciklom pravo do radnog mjesta.

 

Uznemirite se kada vam neko traži uslugu

Obično volite da pomažete drugima ili kada vas neko zamoli za uslugu. Prezauzeti ste kada vas neko zamoli da mu nešto učinite, a vi počnete razmišljati koliko će vam vremena trebati za to („Da li mi je potrebno pet ili petnaest minuta da nahranim mačku?“).

Procijenite zahtjev. Zapitajte se da li je usluga ili zahtjev nešto za što želite naći vremena i da li biste pozitivno odgovorili na upit da ste pitani nekada ranije. Ako previše puta negativno odgovorite na zahtjeve, vaš raspored vas sprečava da pomažete drugima i uživate u životu.

 

Vaše tijelo se buni

Još jedan znak da ste prezauzeti je kada ste sami sebi na zadnjem mjestu. Ako imate neki od sljedećih simptoma, shvatite ih kao znakove upozorenja: napetost mišića, ubrzan rad srca, konstantno ste uznemireni, osjećate bol u dijelovima tijela gdje nikad ranije niste, osjećate da vam je mučnina u želucu, učestale glavobolje.

Ako ste prekočili zakazani termin kod doktora, zbog nekih drugih prioriteta, moramo vam reći da ste pobrkali prioritete. Vaše zdravlje je na prvom mjestu te, ako osjećate neki od nabrojanih simptoma, obavezno otiđite na pregled.

 

Ne nosite se dobro sa neočekivanim promjenama planova

Život je nepredvidiv. Bez obzira koliko sve dobro isplaniramo, uvijek se nešto desi što nam malo poremeti planove. Upravo zbog toga treba da se priviknete da postoji mogućnost da vam neko otkaže sastanak i da zbog toga ne treba paničiti već iskoristiti dato vrijeme što je bolje moguće.

Prilikom planiranja dnevnih aktivnosti i sastanaka, potrebno je da napravite razmak od najmanje petnaest minuta. Nekada ćete se zadržati na nekom sastanku duže nego što je to predviđeno, a neki sastanak će trajati kraće. Ovo vam daje fleksibilnost da se prilagodite promjenama.

 

Nemate vremena za plaćanje računa

Često se dešava da, kada ste jako zauzeti, zaboravite platiti račune i ne vodite brigu o svojim finansijama. Dugoročno, dobro organizovani sistemi kao što su mjesečni budžet, plaćanje računa i sve druge stvari koje su vezane za finansije će vam uštedjeti puno novaca, a i vremena. Nemojte se dovesti u situaciju da se sjetite računa kada vam stigne opomena.

Svakog vikenda odvojite bar dva sata da povedete računa o finansijama. Što se tiče plaćanja računa, bankarski sistem je toliko uznapredovao, da možete sve račune platiti od kuće – nema potrebe za gubljenjem vremena čekajući u redovima.

 

Svi vam govore da ste prezauzeti

Ljudi oko nas primjećuju stvari prije nas samih. Ako se desi da često čujete od drugih kako ste prezauzeti, to je siguran pokazatelj da ne upravljate dobro vremenom kojim raspolažete i da je potrebno uraditi neke promjene po tom pitanju.

Uzimite ove komentare zdravo za gotovo – vašoj porodici i prijateljima je stalo do vas i samo žele da vam daju do znanja da to što radite može da vas odvede u nezdravom pravcu. Savjetujemo da uzmete jedan slobodan dan čak i ako o znači da morate uzeti dan godišnjeg odmora, otiđite na neko mirno mjesto i napravite procjenu svojih prioriteta i raspoloživog vremena.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info