10 stvari koje svaka žena treba znati o muškom mozgu

0

Najpopularnije predstave o muškom mozgu su zasnovane na studijama o muškarcima starosti od osamnaest do dvadeset i dvije godine, što su uglavnom studenti koji eksperimentišu sa pivom.

Ali, muški mozak strahovito varira tokom života i predstavlja suprotnu sliku od uvriježenog mišljenja da je muškarcima samo seks na umu.

Muškarci žele stabilnost


Obično se kaže da su žene te koje žele da se skrase, a da muškarci cijeli svoj život žele da divljaju i da se provode. Međutim, muškarci su nakon tridesete godine primarno fokusirani na rad i brigu o porodici. Naravno, neki muškarci se teže obavezivaju od drugih, ali uzrok tome može biti i genetske prirode.

Ko je šef?


Nestabilna hijerarhija može izazvati anksioznost kod velikog broja muškaraca. Jasno definisan lanac komande, kao onaj koji se praktikuje u vojsci ili na većem broju radnih mjesta, snižava nivo testosterona i obuzdava agresiju kod muškaraca. Dakle, motku u ruke.

Očinstvo


Muški mozak postaje posebno spreman za saradnju u mjesecima prije nego što  postane otac. U ovom periodu, kod muškarca dolazi do hormonalnih promjena – povećava se nivo prolaktina, a snižava nivo testosterona što potiče roditeljsko ponašanje.

Stari muški mozak


Muškarci se takmiče oko žena i statusa dok su mlađi, a u poznim godinama do izražaja dolaze saradnja i druženje. Nekoliko studija je čak pokazalo da stariji muškarci nisu zainteresovani za nadmetanja bilo koje vrste. Umjesto toga, pažnju im više privlače veze i poboljšanje zajednice u kojoj žive.

Otac i igra


Specifični način igre očeva i djece (spontanost, zadirkivanja i slično) može pomoći djeci da bolje uče, budu samouvjerena i pripremljena za stvarni svijet. Takođe, očevi koji imaju aktivnu ulogu roditelja imaju i niži nivo testosterona zbog čega su stabilniji i zadovoljniji članovi društva.

Odbrana teritorije


Jedan od muških poslova, govoreći u terminu evolucije, je odbrana teritorije. Iako i žene imaju posesivnu stranu, muškarci mogu postati nasilni kada im neko ugrožava ljubavni život ili teritoriju.

Piljenje u žene je neminovno


Tostesteron narušava dio mozga koji je zadužen za kontrolu impulsa, a kod muškaraca ga ima šest puta više nego kod žena. Ovo će vam objasniti zašto muškarci pilje u žene – to se dešava automatski, a dokaz tome je da oni veoma često zaborave na ženu kada im je ona van vidokruga.

Fokusirani na rješenja


Iako većina studija pokazuje da su žene osjetljivije od muškaraca, to nije baš u potpunosti i tačno. Muški mozak jednako reaguje kada se neko nalazi u stresnoj situaciji ili u problemima. Međutim, muškarci će više povesti računa o tome kako riješiti problem nego što će biti rame za plakanje.

Osjetljivi na usamljenost


Usamljenost više utiče na muškarce nego na žene, jer su manje spremni na društvene kontakte i stvaranje novih prijateljstava. Zbog toga im je život sa ženom zapravo vrlo koristan i, na određen način, terapeutski.

Više su emotivni


Muškarci imaju daleko jače emotivne reakcije, ali samo prije nego što postanu svjesni svojih osjećanja. Naime, muškarci uče da kriju svoje emocije, jer većina kultura smatra da emocije pokazuju samo mekušci.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info