8 čestih grešaka pri šminkanju i sređivanju

1

Prave ih mnoge žene, ali ti ne moraš biti jedna od njih!

Greška: Korištenje regeneratora preko cijele dužine kose


Većina žena koristi regenerator na isti način kao i šampon: počnu na tjemenu i završe na vrhovima kose. Ali vlasi koje se nalaze pri vrhu korijena su zdrave i  njega je potrebna samo završecima, tj. vrhovima kose.  Osim što se na ovaj način bespotrebno troši regenerator, ova navika vam bespotrebno opušta kosu pa može izgledati kao da je masna.

Rješenje: Regenerator nanosite od ušiju ka dole, cijelom dužinom kose. Na ovaj način će vaša kosa dobiti volumen.

Greška: Nanošenje šminke prije nego se krema osuši


Kremastost hidratantne kreme može da oslabi nanesenu šminku ukoliko krema nije imala dovoljno vremena da se upije. Ovo za rezultat može imati pojavu mrlja od šminke i ograničiti postojanost šminke tokom dana.

Rješenje: Sačekajte bar šezdeset sekundi da se krema upije. Ili, ako ste baš u žurbi, nakon što nanesete kremu posušite lice maramicom i nakon toga nanesite šminku.

Greška: Nanošenje parfema nakon što ste se obukli


Parfem može obojiti tkaninu, a vlakna tkanine mogu učiniti da parfem miriše neprijatno. Svi parfemi su napravljenik tako da se nanose na tijelo, jer im se miris usljed toplote tijela širi.

Rješenje: Prije nego se obučete, lagano nanesite ili pošpricajte parfem po jednoj ili dvije „tačke pulsa“ – koljena, zglobovi na rukama, dno vrata ili iza ušnih školjki. I nipošto ne trljajte zglob o zglob, jer to uništava molekularnu strukturu parfema.

Greška: Čupanje obrva na maloj razdaljini od ogledala


Kada ste fokusirani na sve i jednu dlaku, ne obraćate pažnju na oblik cijele obrve. Rezultat? Tanke i neujednačene obrve.

Rješenje: Koristite veliko ogledalo i smjestite se pored prozora. Prije nego se smjestite, potrebno je da se udaljite par koraka od ogledala. Obrve bi trebale biti u proporciji sa vašim licem te položaja i veličine u skladu sa vašim karakteristikama. Približite se ogledalu i počnite sa čupanjem. Odmaknite se nakon što počupate nekoliko dlaka da provjerite simetriju obrva.

Greška: Zanemarivanje vrata


Kada njegujete lice, nemojte da se to završi kod brade. Koža na vratu je tanja i osjetljivija nego koža lica te je sklonija promjenama pigmenta, elastičnosti i teksture.

Rješenje: Kada nanosite zaštitnu kremu na lice, nanesite je i na vrat pa čak i na prsa.. Sve dnevne i noćne kreme koje koristite za njegu kože lica su više nego dobre i za kožu  na vratu.

Greška: Korištenje kreme da se smanji natečenost oko očiju


Ako konzumirate dosta slanu hranu, to može uzrokovati zadržavanje tečnosti oko očiju. Ne koristite kremu da to ublažite! Hidratantni sastojci zadržavaju vodu u koži tako da se može desiti da izgledate još podbulije.

Rješenje: Ako je koža oko očiju natečena, ali nije crvena, iritirana ili ne svrbi, hladni oblog koji ćete držati na natečenom mjestu deset do petnaest minuta će biti više nego dovoljan.

Greška: Tuširanje ili pranje kose dok ne počne da “škripi” od čistoće


Zvuk je možda zadovoljavajući, ali on je i pokazatelj da ste, ako ste ostali predugo pod tušem ili ste se trljali previše snažno, uklonili prirodno ulje i lipide koji se nalaze u koži i koji štite kosu i kožu.

Rješenje:  Koristite kremaste gelove za tuširanje i izbjegavajte upotrebu spužve. Ograničite tuširanje na 10 minuta ili manje i koristite toplu, a ne vrelu vodu.

Greška: Učestalo nanošenje antibakterijskih krema na bubuljice i akne


Većina ovih proizvoda sadrži kiseline koje se probijaju u kožu satima nakon što su nanesene. Prekomjerna upotreba može rezultirati peckanjem od kojeg nastaje crvenilo, ljuštenje i iritacija.

Rješenje: Pratite uputstvo koje se nalazi na proizvodu; na većini piše da se upotrebljavaju jednom ili dva puta dnevno.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info