Galerija: Valencia – Grad kulture i nauke

0

Tokom 1957. godine, rijeka Turija je poplavila Valenciju i nanijela ogromne štete. Obzirom da ovo nije bio prvi put da Turija plavi grad, vlasti su odlučile da odobre projekat kojim će se skrenuti tok ove nepredvidive rijeke. Kao posljedica toga, Valencia je dobila deset kilometara zemlje na kojoj su od 1980. do 2005. godine izgrađeni parkovi, muzeji i drugi kulturni sadržaji.

Ovo je danas najpopularnija turistička atrakcija u Valenciji.

 

L’Hemisfèric

Predivno, futurističko zdanje u kojem se nalazi IMAX bioskop, planetarijum i sale za laserske projekcije.

 

Palata umjetnosti Kraljica Sofija

Zgrada čiji izgled oduzima dah je i sjedište kulture. U njoj se nalaze tri sale: operska, pozorišna i kongresna. Zahvaljujući savršenoj akustici, operska sala predstavlja jednu od najboljih koncertnih dvorana u Evropi.

 

L’Oceanogràfic

Najveći muzej okaenografije u Evropi koji se prostire na 110 hiljada kvadratnih metara.

 

L’Àgora

Multifunkcionalnu zgradu, L’Àgora, projektovao je Santiago Calatrava, a obuhvata prostor od 5 hiljada kvadratnih metara. Kapacitet je 6 hiljada sjedećih mjesta, a otvorena je 2009. godine za potrebe ATP teniskog turnira,  iako još nije bila završena.

 

L’Umbracle

L’Umbracle je botanička bašta sa florom tipičnom za ove krajeve i šetalištem na kojem se nalazi galerija na otvorenom prostoru, u kojoj se mogu posmatrati djela savremenih svjetskih umjetnika.

 

Muzej nauke Princ Filip

Muzej nauke koji je u Valensiji otvoren u novembru 2000. godine  koncentrisan je na sve oblasti nauke, ali je akcenat stavljen na biologiju i genetiku.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info