Četvrtina Evrope ne zna za internet!

0

Nevjerovatno, ali istinito: preko 120 miliona državljana Evropske unije nikada nije bilo na internetu što je zapravo više od četvrtine stanovništva. Kako li se oni snalaze bez Facebooka i YouTubea?

Kako izvještava Reuters, u Rumuniji 54% stanovništva nikada nije koristilo internet na bilo koji način: kod kuće, u internet kafeu ili putem mobilnog telefona. U Bugarskoj, Grčkoj, Kipru i Portugalu samo polovina od ukupnog broja domaćinstava ima Internet konekciju. U okviru cijele EU koja broji 27 zemalja članica i preko 500 miliona stanovnika 24% osoba starosne dobi od 16 do 74 godine nikada se nije služilo internetom.

S druge strane, u Holandiji 94% stanovništva ima pristup internetu dok u Luksemburgu, Danskoj i Švedskoj ova brojka iznosi 90% i preko.

Zbog slabog pristupa internetu u pojedinim zemljama, online maloprodaja nije uspjela da zaživi. Na primjer, u Rumuniji i Bugarskoj, samo 13% od ukupnog broja stanovništva je kupilo nešto putem interneta. Kada se to uporedi sa 80% u Velikoj Britaniji, koja trenutno ima najnapredniju online ekonomiju u Evropi, stvari izgledaju poprilično tužno za stanovnike Istočne Evrope.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info