Pet isplativih načina da se riješite stresa

0

Već ste pod stresom iako praznici nisu ni počeli? Spa tretmani i masaže su odlični načini opuštanja, ali s obzirom na to da se bliže praznici i potrebno je kupiti gomilu sitnica (koje itekako znaju koštati), pa kako onda izdvojiti i novac za spa tretman? Srećom, postoji niz veoma jeftinih i laganih načina da se opustite i oslobodite napetosti.

 

1. Kupka u gorkoj soli

Ove veoma jeftine soli se mogu naći u gotovo svakom supermarketu. Dodajte dvije šolje u kupku i to će vam pomoći da opustite mišiće, detoksirate sistem i lakše zaspite.

 

2. Naučite da meditirate

Treba shvatiti jednom zauvijek: meditacija nije čudna i nju ne praktikuju samo hipici! Meditacija znači ugodno sjedenje na mirnom mjestu i oslobađanje uma svih misli. Zatvorite oči i fokusirajte se na disanje; ukoliko vam neka misao padne na pamet primite je k znanju, ali se ne zadržavajte na njoj. Prvi put pokušajte meditirati pet minuta, a zatim svaki put povećavajte trajanje.

 

3. Izbacite napetost

Pokušajte se osloboditi napetosti uz primjenu metoda koji se zove progresivna mišićna relaksacija. Sjednite uspravno, neka vam stopala budu na podu, a ruke u krilu. Zatežite sve grupe mišića (vrat, ramena itd.) dvadeset sekundi, a nakon toga ih lagano opuštajte. Počnite sa glavom i spuštajte se ka stopalima.

 

4. Zamorne vježbe

Poznato je da je vježbanje jedan od najboljih lijekova protiv stresa. Ako imate puno toga na umu, odaberite neku zamornu aktivnost kao što su hodanje, trčanje ili veslanje. Možete se izgubiti u svojim mislima i usredotočiti na ritam.

 

5. Zauzmite opuštajuću pozu

Čak ako nikada niste bili na času joge, ova leptir poza se lako može savladati. Postavite dva jastuka jedan do drugog na podu i lezite tako da su vam koljena i noge na jastucima. Ispružite ruke uz torzo i ostanite u ovom položaju nekoliko minuta.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info