Četiri loše navike doručkovanja

1

Kada je u pitanju jelo, doručak je šampion. Umjesto da zgrabite nešto na brzaka, dajte ovom obroku pažnju koju zaslužuje. Navodimo četiri stvari koje se preporučuju prilikom najvažnijeg obroka.

 

Preskakanje doručka

Ovo ste vjerovatno znali, ali evo da objasnimo zašto. Doručkovanje pomaže ponovnom aktiviranju metabolizma nakon što se isti usporio tokom sna. I ne samo to, doručkovanje je takođe veoma važan instrument u održavanju tjelesne težine. Upravo zbog toga savjetujemo da vam ručak ne bude prvi obrok; pojedite zdravi obrok na početku dana koji će vam održati energiju, normalno funkcionisanje mozga i tjelesnu težinu.

 

Kasno doručkovanje

Najbolje vrijeme za doručkovanje je prvih sat vremena nakon ustajanja iz kreveta, pa ga zato ne odlažite! Ukoliko vježbate ujutro, prije odlaska na trening pojedite malu užinu. Nakon što završite sa treningom, doručkujete u vremenskom roku između 30 minuta i dva sata i to namirnice koje su bogate proteinima i ugljenim hidratima.

 

Malo vlakana i proteina

Umjesto da uzmete neko pecivo koje je puno šećera i od kojeg ćete veoma brzo opet biti gladni, preporučujemo doručak koji sadrži puno vlakana i proteina. Ovakav obrok će vas sigurno održati sitim do sljedećeg obroka. Ideje? Ovsena kaša sa jogurtom, omlet sa povrćem i sirom ili pahuljice sa voćem i mlijekom.

 

Previše kofeina

Dokazano je da šoljica kafe dnevno može puno učiniti za vaš organizam (smanjenje rizika od oboljenja i poboljšanje koncentracije), ali ipak nije potrebno pretjerivati. Pokušajte da ne pijete više od dvije šoljice kafe dnevno što će vam pomoći da se ne osjećate nervoznim i tjeskobnim, a ujedno će umanjiti i rizik od visokog krvnog pritiska. Ako prilikom doručka pijete dvije šoljice kafe, pokušajte da drugu šoljicu zamijenite šoljicom zelenog čaja koji je pun antioksidanata.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info