Telefon koji postavlja dijagnozu

0


Niko ne voli biti bolestan, a naročito kada ne znate šta je uzrok. Ali, uskoro bi moglo biti dovoljno da pljucnete na ekran vašeg telefona i odmah dobijete dijagnozu.

Tim naučnika Naprednog korejskog instituta za nauku i tehnologiju vjeruje da touch screen (ekran na dodir) može zamijeniti potrebu za kontrolama krvi, urina i drugim laboratorijskim pretragama. Ideja je da se način na koji touch screen prepoznaje vaše prste koristi za analizu pljuvačke. Naime, većina touch screen telefona su kapacitivni što znači da se njihovo funkcionisanje temelji na činjenici da vaši prsti sadrže elemente električnog naboja. Treba znati i to da je većina ovih telefona osjetljivija nego što nam je to potrebno.

Zapravo, toliko su osjetljivi da se mogu koristiti za analiziranje sastava pljuvačke. Do sada su pomenuti naučnici uspjeli analizirati koncentraciju bakterija koje uzrokuju hlamidiju na multi-touch ekranu veličine iPhonea, a trenutno se radi na tehnici koja će, osim bakterija hlamidije, uočavati i druge vrste bakterija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info