Činjenice o tjestenini koje možda niste znali

0

Svježa tjestenina je bolja od suhe?


Jedan od najvećih mitova koji se povezuje sa tjesteninom je upravo ovaj: svježa tjestenina je bolja od suhe. Zapravo, sve je samo stvar ukusa i navike. Jedina razlika je u tome što suha tjestenina, u svom sastavu, ne sadrži žumanjak.

 

Marka jeste bitna

Većina tjestenine koja se može naći u prodavnicama je napravljena od pšeničnog brašna, ali to ne znači da su iste mašine korištene za njihovu izradu. Marka tjestenine je itekako bitna. Različiti proizvođači koriste i različite metode i izradu tjestenine zbog čega i postoji razlika u cijenama.

 

Slana voda pomaže pri kuhanju

Iako se ovaj savjet čini pomalo nebitnim, vjerujemo da je ipak potreban. Tjesteninu je potrebno kuhati u slanoj vodi da bi dobila pravi ukus.

 

Izbjegavajte ulje u vodi

Veoma često se dešava da se rpilikom kuhanja tjestenine stavlja ulje u vodu. Međutim, preporučujemo vam da tako nešto ne radite, jer za to nema potrebe. Umjesto ulja stavite so.

 

Slobodno poklopite prilikom kuhanja

Tjesteninu slobodno poklopite prilikom kuhanja. Postoji onaj stari mit da će vam se tjestenina zalijepiti za dno posude, ako je poklopite. Ne, neće. Potrebno je da imate dovoljno vode u posudi i da mjerite vrijeme koje je predviđeno za kuhanje, a poklopac nije bitan.

 

Pravi sos za pravu tjesteninu

Nije svejedno koji sos kombinujete sa kojom vrstom tjestenine. U pravilu, sosovi koji sadrže komadiće povrća ili mesa dobro se kombinuju sa tjesteninama cjevastog oblika (penne ili pužići), dok se žitkiji sosovi kombinuju sa trakastom tjesteninom poput špageta, taljatelja itd.

 

Voda od kuhanja

Šta radite sa vodom u kojoj se kuhala tjestenina? Prosipate je? To više ne morate da radite, jer vodu možete iskoristiti za pravljenje sosa. Iako je možete koristiti za svaki recept, savršena je za spremanje pesto sosa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info