To mogu samo Britanci: Hobitska kuća

0


Kada mu je dosadilo da plaća visoke rate hipoteke, Simon Dale je odlučio da, bukvalno, preuzme stvar u svoje ruke. Naoružan samo dlijetom, motornom pilom i čekićem, ovaj tridesetdvogodišnji Britanac se preselio sa porodicom u velška brda i počeo da kopa. Rezultat je drvena eko – kuća koja je sagrađena za četiri mjeseca i koštala je samo tri hiljade funti (manje od sedam hiljada KM). Kuća neodoljivo podsjeća na hobitske kuće iz filma Gospodar prstenova.

Dale, koji inače nema iskustva u stolarstvu ili arhitekturi, napravio je kuću za svoju porodicu koristeći staro drvo za podove, materijal prikupljen sa otpada i skretanjem vode sa obližnjeg izvora.

Ova porodica je sasvim slučajno naišla na lokaciju tražeći pogodno mjesto za ostvarenje svoga sna. U zamjenu za brigu o prostoru, vlasnik šume dao im je zemljište besplatno. Nakon kopanja u brdu, Dale je sa svojim tastom (koji je inače građevinac po struci) prvo sagradio okvir zgrade sa drvenom konstrukcijom. Nakon toga je na red došao krov na koji su prvo postavljene bale slame zbog izolacije, a one su pokrivene plastičnim pokrovom da krov ne bi prokišnjavao. Na kraju je sve prekriveno slojem zemlje što omogućava da se kuća totalno uklopi u okolinu u kojoj se nalazi.

Više informacija o kući možete pronaći na: www.simondale.net

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info