Dvadeset vrsta povrća koje ne možete naći u prodaji

5

Povrće iz porodične tradicije je povrće koje se, uglavnom, ne uzgaja za javnu potrošnju niti za prodaju. Zakoni u pojedinim zemljama, kao na primjer u Velikoj Britaniji, zabranjuju prodaju povrća koje nije na nacionalnoj listi. Vrste povrća o kojima ćemo u nastavku pričati, uzgajaju porodice i pojedine vrste se već uzgajaju generacijama i zbog toga i postoji naziv povrće iz porodične tradicije. Ovo zapravo znači da u svijetu postoje, bukvalno, hiljade podvrsta povrtlarskih kultura za koje nikada nismo ni pretpostavljali da postoje.

Primjera radi, da li ste znali da mrkva potiče iz Avganistana i da uopšte nije bila narandžasta? Zapravo se vjeruje da su Holanđani modifikovali originalnu mrkvu u čast svoje kraljevske porodice 1700. godine (narandžasta boja je holandska nacionalna boja) i ona je od tada narandžasta.

Ova lista nam donosi neke od starih i izgubljenih povrtlarskih kultura, a sjeme za iste se može kupiti putem interneta.

Zabranjena riža

Ova vrsta riže, koja se može naći u Kini, je jedna od mnogobrojnih vrsta crne riže. Kada se skuha, ova riža dobija tamno ljubičastu boju i ima ukus koji je sličan ukusu smeđe riže. Bogata je antioksidansima, vitaminima B i B3, kalcijumom, magnezijumom, vitaminom E te gvožđem i cinkom. Vjeruje se da je naziv dobila po tome što je bila zabranjena svim stanovnicima osim kraljevskoj porodici.

Purpurna blitva

Ovo je prekrasna vrsta blitve koja je poznata i pod nazivom lisnata repa. Listovi su tamno zelene boje i skoro da su skroz ravni, a stabljika je privlačne purpurne boje. Veoma je otporna te može podnijeti i veoma veliku vrućinu i blaže mrazeve. Može se koristiti kao zamjena za špinat i daje veoma živopisnu boju svakom obroku.

Kraljevski tamnocrveni grah

Ovo je holandsko povrće iz porodične tradicije i žute je boje koja je išarana ljubičastim linijama. Biljka je veoma prilagodljiva, a može se jesti svježa kao neke vrste američkih mahunarki ili kuhana kao čorba ili prilog gulašima. Ova vrsta graha ima jedinstveni ukus i vrlo je popularna namirnica i kod gurmana i kod kuhara. Podvrsta ovog povrća se može naći i na našim prostorima.

Lubeničasta rotkvica

Ovo povrće ima veliki korijen koji naraste i do veličine košarkaške lopte. Dijelom je i iz porodice hrenova te ima blago ljut okus. Lubeničaste rotkvice su, kao što im i samo ime kaže, veoma slične minijaturnim lubenicama, a omotač in je blago zelene do bijele boje dok je unutrašnjost jarko ružičasta. Sve rotkvice su bogate askorbinskom i folnom kiselinom i kalijumom, a veoma su dobar izvor i kalcijuma, magnezijuma i bakra.

Male bundeve

Ove minijaturne bundeve su američka sorta povrća iz porodične tradicije (SAD ne zabranjuju prodaju povrća iz porodične tradicije) i lako može stati na vaš dlan. Odlične su za posluživanje, jer jedna bundeva čini jednu porciju. Slatkog su okusa i bogate su kalcijem, magnezijem, kalijem, fosforom, vitaminim A i beta karotenom. Slične sorte se mogu naći i na našem području.

Čokoladne paprike

Ova vrsta paprika, kada sazri, mijenja boju te prelazi iz zelene u boju čokolade. Pretpostavlja se da je ova boja kombinacija njihove tamno ljubičaste kože i unutrašnjosti boje cigle. Ove paprike imaju veoma velik prinos i veoma su slatkog okusa. Odlične su kao dodatak salatama, a u SAD-u ih smatraju gurmanskom poslasticom.

Rane Argenteuilske šparoge

Ovo je stara francuska sorta povrća iz porodične tradicije koja raste u visinu poput koplja. Fantastičnog su okusa i vrlo su blage. Biljke su izdržljive i mogu preživjeti i nekoliko godina, ali počinju rađati isplative plodove tek u drugoj ili trećoj godini. Zelene su boje, a ljuska im je ljubičaste boje.

Japanski bijeli patlidžan

Ovaj japanski patlidžan je potpuno bijele boje i ima oblik jajeta koji opravdava naziv biljke (engleski: eggplant; egg-jaje, plant-biljka) nasuprot običnom patlidžanu koji je ljubičaste boje. Biljka je veoma plodna i rađaće plodove sve dok ih redovno berete. Ponekad plodovi mogu biti i blijedo žute boje, ali onda imaju tendenciju da budu gorki.

Italijanski ljubičasti karfiol

Ova biljka ima velik i prelijep plod jarko ljubičaste boje. Veoma je ukusna i sirova kao što je i kada se skuha na pari, a možete je služiti i sa umacima. Plod je bogat dijetalnim vlaknima i vitaminom C, a takođe sadrži i visok nivo antocijanina koji usporavaja zgrušavanje krvi i sprečava bolesti srca.

Bijela cvjetasta brokula

Bijela cvjetasta brokula je jedna od dvije cvjetaste brokule (druga je ljubičasta). Cvjetasta brokula je obično boljeg okusa od obične, ali od pomenute dvije vrste bijela je mnogo nježnijeg i slađeg okusa od ljubičaste. Obe vrste formiraju mnogo malih glavica na kraju stabljike, umjesto jedne, veće glavice. Ove ukusne i nježne biljke obiluju vitaminom C, K, B6 i B9.

Zlatna tikvica

Zlatne tikvice su jarko žute boje, imaju manje sjemenki i manje su vodenaste nego druge vrste. Blagog su ukusa i mogu se jesti i sirove i kuhane. Ova vrsta je veoma otporna na bolesti  i neće se zaraziti i ako je neka druga vrsta, koja se nalazi tik do nje, zaražena.

Rezbarena bijela bundeva

Ova bijela bundeva je indijansko tradicionalno povrće i veoma je elastična te se može oduprijeti većini štetočina koje napadaju bundeve. Najbolje su kada se jedu mlade ili nedovoljno zrele, a mogu se brati u bilo kojem stadiju rasta. Bogate su magnezijem i vitaminima B3, A i C.

Bijela cvekla

Ovo je bijela sorta cvekle koja ima blag i sladak okus. Bijela cvekla je super alternativa u kuhanju svjetlijih vrsta hrane, s obzirom na to da ne ostavlja mrlje kao obična cvekla. Bogata je željezom, megnezijem, fosforom, kalijem i manganom.

Plavi kukuruz

Ovo je plava, skoro crna, vrsta kukuruza. Plavi kukuruz je tradicionalna biljka indijanskog plemena Hopi koje ga je koristilo u ishrani hiljadama godina. Ova vrsta kukuruza je jestivija od žute i bijele sorte, ali ima i slađi i orašastiji okus. Kod nas se mogu naći vrste koje su crvene boje.

Italijanska ljubičasta artičoka

Ovo je stara italijanska vrsta artičoka koja ima velike ljubičaste glavice i otpornija je na hladnoću i vrućinu nego obične sorte. Zbog svoje blage teksture i boje, ova prekrasna biljka je san svakog kuhara. Biljka ima srebrnkaste listove, a takođe je i prekrasna ukrasna biljka vrta u kojem se nađe.

Divovski crveni celer

Crveni celer je veoma otporan na mrazeve i hladno vrijeme i jako je ukusan. Zbog svoje tamno ružičaste stabljike, može poslužiti i kao ukrasna biljka. Ova sorta se može jesti sirova, a biće i odličan dodatak svim supama i čorbama, a njena boja će vašu hranu učiniti šarolikom.

Petrova paprika

Ove čudnovate paprike se često nazivaju i „penis paprike“ zbog svog falusnog oblika. Mogu biti crvene i žute boje i srednje su ljute. Ove paprike su veoma rijetke i ne zna se odakle potiču, ali sjeme se može kupiti od privatnih uzgajivača i dobavljača.

Ljubičasti kraljevski krompir

Ova vrsta krompira je potpuno ljubičaste boje, kako sa vanjske tako i sa uutrašnje strane. Sadrži velike količine antocijanina koji je snažan antioksidans i može se naći i u drugim biljkama ljubičaste boje kao što je, na primjer, patlidžan. Bez obzira na neobični izgled, ovaj krompir ima isti ukus kao i sve druge vrste, a boja se ne gubi ni tokom kuhanja.

Banana paradajz

Ovo je maleni, duguljasti, žuti paradajz koji po sebi ima blijede linije. Biljka ima veoma visok prinos i poprilično je slatkog okusa. Kao i sve druge vrste paradajza, jede se svjež, a može se služiti i kao salata.

Bijela mrkva

Ova vrsta mrkve je slatkog okusa, blaga je i skoro da i nema žilice. Ukus podsjeća na blagi ukus narandžaste mrkve i može se koristiti u svim jelima kao i narandžasta. S obzirom na to da ova mrkva nema pigmenta, njena nutriciona vrijednost je nesšto manja, ali sadrži zdrave fitohemikalije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info