Pet prirodnih svjetskih čuda koja će nestati

0


Prema nekim predviđanjima, ako se globalno zagrijavanje nastavi, Veliki koralni greben će nestati oko 2030. godine, glečeri u švajcarskim Alpama i planini Kilimanjaro će imati istu sudbinu za nekih četrdesetak godina, a led sa Artika će „napustiti“ sjeverni pol što znači da postoji ogromna vjerovatnoća da će polarni medvjedi izumrijeti. U nastavku pogledajte pet svjetskih čuda kojima prijeti opasnost da nestanu.

 

Everglades

Everglades je nacionalni park na Floridi koji se proteže na preko milion hektara i na čijem se tlu nalaze močvare, ribnjaci, stabla mangrova i savane četinara. Interesantna činjenica o ovom mjestu je da je to jedino mjesto na svijetu u kojem krokodili i aligatori dijele teritoriju. Prijetnje su: zagađenje koje dolazi sa obližnjih farmi, napadačke vrste, ljudska nerazumnost koja podrazumijeva činjenicu da se oko 60% vode iz rezervata odvodi u gradove. Oko dvadeset vrsta je ugroženo.

 

Maldivi

Zašto su ova ostrva ugrožena? Maldivi su ugroženi, jer globalno otopljavanje i topljenje leda povećava nivo mora. 1190 malih i koralnih ostrva, od kojih je 200 nastanjeno, se nalazi samo dva i po metra iznad nivoa mora. Ova prekrasna ostrva se nalaze u Indijskom okeanu i bogata su ribljim i koralnim vrstama koje su, nažalost, ugrožene, a jedna od njih je i ajkula leopard.

 

Nacionalni park Ranthambore

Da li vam se sviđaju tigrovi? Nacionalni park Ranthambore je savršeno mjesto gdje ih možete vidjeti. Loša vijest je da je ostalo tek oko 3200 divljih tigrova, a više od pola ih je nastanjeno u Indiji. Ukoliko se ne ulože ekstremni napori, ova prekrasna životinja bi mogla izumrijeti još za našeg vijeka.

 

Tropska šuma Tahuamanu

Ovu prekrasnu šumu nastanjuju mnogobrojne životinjske vrste, a neke od njih su: makao, jaguar, ocelot i džinovske vidre. Nažalost, svi su ugroženi. Ova prekrasna šuma, koja se nalazi u Peruu, je značajan izvor mahagonija, ali ilegalna sječa bi je mogla uskoro uništiti. Jedan od krivaca za ovo su i SAD, jer oko 80% mahagonija iz ove tropske šume završi na njihovom tržištu.

 

Sliv rijeke Yangtze

Veliki broj egzotičnih životinja nastanjuje sliv rijeke Yangtze, kao što je džinovska panda, a sam sliv je u opasnosti od gubitka biljnih i životinjskih vrsta. Nekontrolisana sječa šuma, zagađenje i klizišta su ozbiljno ugrozili ovaj region.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info