Radioaktivne čestice se šire Evropom

0


Jod – 131 je opasni radioaktivni izotop. Može negativno da utiče na rad štitnjače i da zarazi hranu. Zbog već poznatih razloga, jod – 131 pravi velike probleme u Japanu, ali prije par dana je otkriveno i njegovo prisustvo na evropskom tlu. Problem je i to što mu se ne zna izvor.

Njemačka, Mađarska, Slovačka, Češka, Austrija i Švedska su otkrile na svom tlu oblake koji sadrži jod – 131. Kako izvještava Reuters, niko nije siguran odakle izotop potiče, iako špekulacije upućuju na farmaceutske kompanije, nuklearne podmornice i transport radioakivnih materija. Jedna stvar je sigurna, a to je da ovaj oblak ne potiče od Fukušime.

Mađarska je krivicu prebacila na Institut za izotope koji se nalazi u Budimpešti. Međutim, Institut je opovrgnuo ove navode. U izjavi koju su dali medijima navode da su kojim slučajem oni krivci, onda bi se nivo izotopa na i oko instituta povećao. Nakon ispitivanja, utvrđeno je da je nivo izotopa na i oko Instituta u granicama normale.

Međunarodna agencija za atomsku enegiju je dala sljedeću izjavu: „Trenutni nivo joda – 131 ne predstavlja zdravstveni rizik za stanovništvo“.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info