Prvi laboratorijski hamburger

0


Činjenica je da veoma veliki broj stanovnika Zemlje voli da konzumira meso. Pretpostavlja se da će do 2030. godine svjetska godišnja proizvodnja mesa dosegnuti 376 miliona tona, dok je 1999. godine iznosila 218 miliona tona.

Konvencionalna proizvodnja mesa je notorno rasipanje sredstava i ona postaje sve više neodrživa. Većina naučnika vjeruje da meso proizvedeno u laboratoriji ne samo da će spasiti bezbrojne životinje već će se baviti i pitanjima održivosti životne sredine. Holandski naučnici su izjavili da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo postati java već u avgustu sledeće godine.

Mark Post je vaskularni biolog na holandskom univerzitetu Maastricht. Post uzgaja živa životinjska tkiva, a njegov krajnji cilj je da stvori pljeskavicu koja će se razviti od traka mesa koje rastu u Petrijevoj posudi.

„Prva će biti dokaz koncepta, pokazaće da je ovo moguće“, izjavio je Post za Reuters. „Vjerujem da ću ovo postići tokom iduće godine“.

Bioetičar sa švedskog univerziteta Linkoping, Stellan Welin, kaže da je Postovo istraživanje neophodno ukoliko želimo da se nosimo da sve većom potražnjom mesa u svijetu – posebno ako to želimo da radimo na ekološki svjestan način.

„Naravno da se to može postići, ako odlučite da postanete vegetarijanac“, rekao je Welin. „Ali, čini se da se trendovi ne kreću u tom pravcu. Sa kultivisanim mesom možemo biti konzervativniji – ljudi još uvijek mogu jesti meso bez da nanose štetu bilo kome“.

Koristeći matične ćelije iz životinjskih ostataka, Post je već uspio da uzgoji nekoliko malih traka mesa koje liče na mišić, dužine jednog inča i širine jednog centimetra, a bile su toliko tanke da se kroz njih skoro moglo gledati.

Post vjeruje da će mu biti potrebno oko tri hiljade ovakvih traka da bi uspio napraviti prvi laboratorijski hamburger. „Prvi hamburger će biti napravljen u akademskoj laboratoriji, a praviće ga visoko edukovano osoblje“, rekao je Post. „Biće ručno napravljen i trebaće puno vremena i posla i upravo zato je njegova proizvodnja tako skupa“. Proizvodnja će koštati oko 250 hiljada eura.

„Trenutna proizvodnja mesa od žive stoke jednostavno nije održiva. Ni sa ekološke tačke gledišta, a ni sa količinske. Trenutno koristimo oko 50% poljoprivrednog zemljišta za hranjenje žive stoke. Upravo zbog toga je potrebno da pronađemo alternativu“, izjavio je Post.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info