Pivo ili vino?

0


Opšte poznata je činjenica da umjereno konzumiranje vina može biti dobro po zdravlje. Međutim, nova studija je dokazala da umjereno konzumiranje piva može spriječiti rizik od srčanih oboljenja i do 31%. Šta je u pozadini ove neočekivane zdravstvene koristi?

Istraživači italijanske Fondacije za istraživanje i liječenje su kombinovali nekoliko različitih studija koje su provedene u poslednjih par godina što im je omogućilo da istraže moguću vezu između konzumiranja piva i kardiovaskularnih oboljenja, a podaci su obuhvatali dvjesto hiljada ljudi. Ustanovljeno je da umjereno konzumiranje piva donosi skoro iste zdravstvene koristi kao i konzumiranje vina, s tim što umjereno konzumiranje piva sprječava rizik od kardiovaskularnih oboljenja i do 31% u odnosu na ljude koji ne konzumiraju ovo piće. Otkrili su da je najbolja kombinacija da se pije oko pola litre piva, koje sadrži 5% alkohola, dnevno.

Međutim, ovi rezultati nameću i pitanje: otkud ova zdravstvena korist potiče? Vino i pivo imaju dosta različit hemijski sastav, osim postotka alkohola koji varira od vrste do vrste. Ovi rezultati bi mogli ukazivati i na to da sam alkohol igra ulogu u otklanjanju rizika od srčanih oboljenja. Ovo bi zapravo bilo odstupanje od jedne ranije studije koja je pokazala da su zdravstvene koristi od konzumiranja vina postojale uprkos alkoholu, nikada zbog njega samog. To znači da su razlozi za i protiv alkohola i alkoholnih pića komplikovaniji nego što se to ranije mislilo.

Naravno, postoji još jedna mogućnost, a to je da zdravstvena korist od vina i piva nema mnogo veze s ovim pićima. Umjesto toga, korist zapravo potiče od zdravijeg načina života koji se povezuje sa redovnim, umjerenim, konzumiranjem alkohola koje je je preporučljivije od intenzivne konzumacije, ali i od potpune apstinencije. Svi dostupni dokazi zaista upućuju na to da je razlika u ovom načinu života ogroman faktor koji opravdava zdravstvene koristi vina i piva. Jedina stvar koja je trenutno nejasna je to da li sadržaj pića uvećava ili smanjuje efekte samog životnog stila.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info