Recite zbogom gripu

0


Naučnici sa Univerziteta u Teksasu su stvorili novu vakcinu protiv gripa koja nas može zaštiti od svih vrsta gripa, a ne samo od jednog tipa. Za razliku od dosadačnjih tipova vakcina, ova nas može zaštiti i kada virus mutira.

To je zapravo veliki problem današnjih vakcina: medicinski stručnjaci svake godine nagađaju koja vrsta gripa će dominirati i prave vakcinu koristeći oslabljenu verziju tog virusa. Ako taj virus mutira, vakcina postaje beskorisna i zbog toga dolazi do pojave da ljudi dobiju grip iako su uredno vakcinisani.

Tim pod vodstvom dr Beatrice Fontoura je imao totalno drugačiji pristup:

„Uradićemo nešto sasvim drugačije. Mi zapravo stimulišemo našu sopstvenu reakciju koja je već tamo – pojačamo je – da bi se borili protiv infekcije.“

Njihovo rješenje podiže naš prirodni imunosistem ciljajući na protein koji se nalazi u našem tijeu i zove se REDD-1. Tim dr Fontoure je otkrio da kada je nivo proteina REDD-1 nizak u ćelijama, virus gripe može veoma lako zaraziti ćeliju. Vakcina podiže nivo proteina stvarajući omotač kroz koji virus ne može prodrijeti.

Ako je vjerovati timu, nova vakcina je toliko jaka da nas može zaštiti čak i od španskog gripa, podtipa H1N1 virusa koji je usmrtio skoro sto miliona, uglavnom mladih i zdravih, osoba 1918. godine. Takođe, djelotvorna je i protiv još jednog podtipa H1N1 virusa – svinjskog gripa od kojeg je oboljelo 11 – 21% čovječanstva 2009. godine.

Nažalost, vakcina još nije spremna za masovnu distribuciju. Naime, vakcina mora proći kroz uobičajene procedure Administracije za hranu i lijekove prije nego što se pojavi na tržištu, a taj proces može trajati i nekoliko godina.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info