Osam načina da započnete dan svježi i odmorni

0


Dan bi uvijek trebali počinjati svježi, odmorni i koncentrisani. To je jako bitno, jer „po jutru se dan poznaje“, ali to se ne dešava uvijek i nekada je ta misija teža, a nekada lakša. Ukoliko imate poteškoća da ostanete koncentrisani na ono što radite i veoma brzo se umarate, to se možda dešava zato što ste „ustali na lijevu nogu“. Čak i ako niste jutarnja osoba, isprobajte ovih osam načina koji vam mogu pomoći da se osjećate bolje čim ustanete.

 

1. Doručkujte

Već i ptice na grani znaju da je doručak najbitniji obrok. Ako preskočite doručak, osjećaćete se iscrpljeno, jer je zadnji obrok koji ste imali, najvjerovatnije, bila večera prošle noći. Započnite dan zdravim obrokom koji će vas ispuniti energijom i neće vam dozvoliti da „pregrizete nešto na brzaka“ do ručka.

 

2. Izbjegavajte kofein

Ovo će vjerovatno biti teško, posebno ako ste stvorili naviku da se ne možete probuditi bez kafe. Ipak, kafa je diuretična (tjera na mokrenje), što znači da ona ‘ohrabruje’ tijelo da gubi tečnost. Isto kao što trebate hranu kada se probudite, tako i tijelo treba hidrataciju, a bilo bi idealno ukoliko bi popili cijeđenu narandžu, grejp ili vodu. Takođe, čaša tople vode sa kašičicom meda i limuna pomaže cirkulaciju i odlično utiče na imunitet.

 

3. Vježbajte

Ovo nije teško, jer možete se istezati ili lagano trčati u mjestu čak i u spavaćoj sobi. Ili, ako ste pristalica napornijeg treninga, trčite par kilometara da podignete nivo serotonina u tijelu. Započnite dan tako što ćete se kretati; kretanje pumpa krv, aktivira metabolizam i podiže dobro raspoloženje.

 

4. Dišite duboko

Čim ustanete, duboko udahnite, a zatim izdahntite duplo sporije. Ovo je spor i temeljit način disanja koji opušta mozak, što je posebno bitno, ako već unaprijed znate da će vam taj dan biti stresan.

 

5. Sredite svoju okolinu

Niko ne voli da zaturi stvari ispod ogromne hrpe nereda. Ako vam je spavaća soba pretrpana i puna neurednih hrpa odjeće ili bilo čega drugog, tada je vjerovatno i vaš mozak takav. Pokušajte da vam soba bude što urednija da bi imali osjećaj reda i kontrole. Ovo će pomoći vašem mozgu da se fokusira na bitne stvari u vašem životu.

 

6. Razmislite o bojama spavaće sobe

Vaša okolina utiče na vaše raspoloženje i stanje vašeg uma. Određene boje, kao što je žuta i sve njene varijante, pomažu u podizanju raspoloženja. Razmislite o dekoru vaše spavaće sobe i pokušajte da je preuredite u mirno i poletno mjesto u kojem ćete se buditi.

 

7. Udaljite budilnik

Ovo je mali trik koji uvijek pali. Umjesto da budilnik stavite blizu kreveta, stavite ga na neko mjesto do kojeg ćete morati ustati da ga prekinete. Ako ovo uradite, već ste ustali i mala je vjerovatnoća da ćete se vratiti nazad u krevet.

 

8. Održavajte pravilno držanje

Pravilno držanje tijela je jako značajno za efektivan protok krvi koji vam je potreban da bi učinkovito započeli dan. Ispravite se, neka vam stopala stoje ravno na podu, uvucite stomak i istegnite se unazad da bi se oslobodili napetosti. Ako stojite pravilno, pravilno ćete hodati i to će vam pomoći da pravilno razmišljate.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info