Osam probiotičkih namirnica koje su dobre za vaše zdravlje

0

Probiotičke namirnice su veoma bitne za pravilno funkcionisnje organizma. Osim što nas opskrbljuju kulturama i mikroorganizmima koji nam pomažu da preživimo, probiotičke namirnice nam mogu pružiti i širok spektar zdravstvenih beneficija koje pomažu našem tijelu da pravilno funkcioniše.

 

1. Prirodni jogurt

Jogurti na čijim etiketama piše da „sadrže žive i prirodne kulture“ su najbolji za vaše tijelo – izbjegavajte jogurte koji sadrže sirupe i šećere. Svi prirodni jogurti veoma rijetko sadrže dodane ili vještačke pojačivače okusa, što ih čini odličnim dodatkom svakog doručka.

 

2. Kefir

Kefir, koji je pun probiotičkih tvari i različitih vitamina, je prelaz između mlijeka i jogurta. Možete ga kupiti u skoro svakoj prodavnici i to u dvije varijante (obična i sa okusom ) – isprobajte ga sa svježim voćem (fantastična kombinacija!).

 

3. Kiseli kupus

Vjerovali ili ne, kiseli kupus je jedna od namirnica koja je prepuna hranjivih tvari. Mislimo da uopšte nema potrebe da vam govorimo na koji način se kiseli kupus jede i uz koje se jelo služi kao salata, ali imamo pitanje: jeste li kiselili kupus ove godine? 🙂

 

4. Mlijeko

Nove vrste mlijeka sadrže dodane probiotičke tvari međutim istraživanja su pokazala da ovakvo mlijeko može izazvati nadimanje kod djece i starih osoba te vam savjetujemo, ukoliko ćete koristiti mlijeko ovog tipa, da se posavjetujete sa doktorom.

 

5. Tamna čokolada

Tamna čokolada je apsolutno odličan probiotički proizvod kojim ćete zadovoljiti svoje nepce, a sadrži i antioksidanse koji pomažu pravilno varenje u organizmu.

 

6. Kiseli krastavci

Kiseli krastavci su veoma prilagodljiva namirnica i mogu se dodavati skoro svemu. Obično ćete ih naći kao jedan od glavnih priloga u sendvičima, ali i sami znate da ih ne morate jesti samo u ovoj varijanti – veoma su dobri i prilikom držanja dijeta, jer pomažu sasvim normalno funkcionisanje organizma.

 

7. Sojino mlijeko

Sojino mlijeko sadrži ograničenu količinu probiotičkih tvari, ali sa novom tehnologijom koja se koristi prilikom njegove proizvodnje, ono sada sadrži i druge korisne tvari. Ako na etiketi piše da „sadrži žive i aktivne kulture“, slobodno ga koristite.

 

8. Masline

Slana voda u kojoj se masline nalaze dozvoljava probiotičkim tvarima da se razvijaju i napreduju. Nebitno da li ih dodajete u grčku salatu ili pizzu, ova prekrasna namirnica je dobra za vaš organizam.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info