Disney i YouTube saradnja

0


Dvije jake medijske kompanije, The Walt Disney i YouTube, se nadaju da će im novo partnerstvo pomoći da savladaju različite, ali jednako zabrinjavajuće prepreke, jer obje kompanije nastoje da dobiju veću web dominaciju.

U medijima je objavljeno da će kompanije potrošiti između deset i petnaest miliona dolara na originalni video sadržaj: kratki crtani filmovi koje će producirati Disney i distribuirati ih na svoj kanal na web stranici i na YouTube. Ali ovo savezništvo je začuđujuće zbog toga što prešutno priznaje slabosti ove dvije kompanije.

Disney, koji ponovo radi remont svoje web stranice, priznaje da njegov brend nije dovoljno jak da privuče djecu koja gledaju video sadržaje putem interneta; gledanje na YouTubu je ipak više „cool“.

Putem ove nove web strategije, Disney će „loviti“ mlade mušterije na YouTubeu, a zauzvrat će YouTube biti u prvom planu na Disney web stranici i kompanija se nada da će ovo privoljeti djecu da duže vremena provode na pomenutoj stranici.

„Moramo biti tamo gdje nam se nalazi publika“ rekao je James A. Pitaro, potpredsjednik odjeljenja Disney Interactive. On je još dodao da je ideja „da se Disneyeva tradicija pričanja priča nastavi i kod novih generacija i to na platformi koja im se više sviđa“.

Disney Interactive je u zadnja četiri kvartala izgubio preko tristo miliona dolara i Pitaro, član novog rukovodstva kompanije, je pod pritiskom zbog stvaranja video sadržaja koji bi brzo donijeli novac. Posjećenost stranice Disney.com je takođe drastično opala – sa 17.9 miliona posjetilaca u junu na 12.7 miliona u septembru.

YouTube se nada da će od Disneya dobiti nešto novo, a to je kredibilitet kod roditelja koji nisu baš oduševljeni da puštaju djecu da gledaju sadržaj koji je zastupljen na ovoj web stranici (ne zna se čega se roditelji više groze: sadržaja ili komentara koji se nalaze ispod istog). Kompanija, takođe, želi da se takmiči sa kablovskom televizijom za novac od reklama, dodavajući profesionalnije video snimke.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info