Zašto Apple troši samo 2 % od zarade na istraživanje i razvoj?

0

Apple je prebogata kompanija. Prodali su četiri miliona telefona za samo tri dana. Vrijedniji su čak i od Exxona. Imaju zapanjujuće količine novca koji im „leži“ na hrpi. Zbog čega onda troše jedva 2.2 % prihoda na istraživanje i razvoj?

ZDNet je izvijestio da su sredstva koja Apple troši na istraživanje i razvoj mnogo manja nego što su to sredstva njihovih konkurenata, Google i Microsoft, koji ulažu 14 i 13 % svojih prihoda u već pomenute aktivnosti. Zbog čega je ova razlika tako velika? Čak iako je Apple lider po prodaji igrica za telefone i ima totalnu dominaciju u prodaji tablet računara, zašto ne troše novac na nove ideje?

Tu se dešava nešto više nego što se to čini na prvi pogled. Prije svega, Apple je zapravo povećao investiranje u istraživanje i razvoj – radi se o tome da je njihov nevjerovatno brzi porast prihoda uveliko nadmašio izdvojeni novac za istraživanja kao dio cjeline.

Drugo, Apple se ipak veoma razlikuje od svojih konkurenata, kao što su Google i Microsoft. Apple proizvodi računare, pored telefona, tablet računara, mp3 plejera i odgovarajućih softvera. Ali to je gotovo ništa u poređenju sa Googleom koji toliko eksperimentiše sa novim proizvodima da sve svoje neuspjehe mora krčiti bagerom.  Sa druge strane, Microsoft ima istaknuto i odvojeno odjeljenje za istraživanje i razvoj novih proizvoda koje jede novac kao Cedevita bombone, jer jedino tako može držati na okupu svoje glomazno softversko krilo i biznis vezan za igraće konzole.

A postoji i kulturološka razlika.

Google ima uposlenike podjeljene po projektima, ali je odvojio gomilu novca za projekat Google Labs, koji se zapravo bavi istraživanjem.  Microsoft ima odjel istraživanja, pa je tako svako eksperimentisanje odvojeno od ostatka dnevnog programa.  Ali Appleovi inženjeri funkcionišu poput disperzirane laboratorije za istraživanje i razvoj, pored bilo kakvog posla koji inače obavljaju u kompaniji.

Ipak, vrijedi se zapitati:  ako postižu toliko toga sa tako malo sredstava, šta bi se desilo kada bi trošili Microsoftov novac za nove lude stvari?

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info