Automobili će uskoro komunicirati međusobno

0

Tehnologija koja će omogućiti komunikaciju između automobila, a sve sa ciljem sprečavanja saobraćajnih nesreća i poboljšanja protoka saobraćaja, će biti veoma brzo testirana na ulicama i to sredstvima koja je obezbijedilo američko Ministarstvo veza i transporta (AMVT).

Mnogi vrhunski automobili su već opremljeni senzorima koji su sposobni za uočavanje automobila u vozačevom „mrtvom uglu“ ili upozoravaju vozača da je prešao u suprotnu traku. Ipak, ova tehnologija, koja koristi radar, laser ili video senzor, ima ograničenja. Komunikacija između automobila bi mogla pružiti i bolja, ranija, obavještenja, kao na primjer: ukoliko neko vozilo koje se nalazi nekoliko vozila ispred vas naglo zakoči.

Prije mjesec dana, AMVT je dodijelilo 14.9 miliona dolara Institutu za istraživanje transporta univerziteta u Michiganu s ciljem da bi se pomenuta tehnologija testirala, a ista  je poznata i pod nazivom komunikacija vozilo-vozilo ili vozilo-infrastruktura. Sistem koji se treba testirati se oslanja na namjensku radio komunikaciju kratkog dometa koja dozvoljava automobilima da se međusobno upozoravaju i razmjenjuju poruke putem saobraćajne opreme.

AMVT predviđa da će se upotrebom ove tehnologije moći spriječiti i do 80% većih saobraćajnih nesreća i poredi je, što se sigurnosti tiče, sa zračnim jastucima i pojasima za spašavanje.

Tehnologija će biti testirana u različitim situacijama; upozoriće vozača kada nije sigurno preći ili kada se neko drugo vozilo približava raskrsnici brzinom koja bi mogla uzrokovati sudar. Svaki auto će biti opremljen radijom koji signalizuje brzinu i smjer puta, koji se određuju putam GPS-a, drugim automobilima. Takođe, ova informacija će biti u isto vrijeme proslijeđena i odgovarajućoj saobraćajnoj opremi.

Univerzitet u Michiganu je razvio partnerstvo sa osam firmi koje se bave proizvodnjom automobila i skupa su počeli raditi na razvoju platforme za implementaciju tehnologije još 1995. godine. Navedene firme će ponuditi 64 automobila koji će imati radio dok će se u dodatnu grupu običnih automobila ugraditi  sa uređajima koji mogu prenositi signale, što će ukupno činiti oko 3000 vozila. Vozači koji će učestvovati u testnim vožnjama će biti izabrani od 20 000 zaposlenih u medicinskom centru univerziteta.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info