Miomi na materici: 8 stvari koje svaka žena u četrdesetima treba da zna

0

Iako se o njima prilično rijetko priča, potrebno je da znate što više stvari o miomima na materici. Zašto? Zato što ih 70% žena razvije tokom života. Donosimo sve detalje koje je potrebno da znate o miomima.

  • Miomi su veoma česti. Kada se kaže “miom” tada se misli na najčešći oblik tumora materice. Istraživanja pokazuju da između 70% i 80% žena u svijetu ih razvije do pedesete godine života. Najčešće se javljaju kod žena u četrdesetima i ranim pedesetima.
  • Miomi materice nisu isto što i rak materice. Miomi su benigni, nekancerozni tumori, ali mogu imati slične simptome rijetke vrste raka materice koji se naziva i sarkom materice. Nažalost, još uvijek ne postoji pouzdan način da se otkrije sarkom, osim kada se izvodi operacija uklanjanja mioma.
  • Mnoge žene nemaju simptome. Miomi zahtijevaju liječenje samo onda kada izazivaju simptome, a većina žena nema nikakvih simptoma.

  • Vodeći su uzrok histerektomije. Više od milion histerektomija, hirurškog uklanjanja materice, godišnje se obavi u svijetu. Pored toga što nakon ove procedure žena više ne može rađati, sama procedura sa sobom nosi i druge rizike, a preporučuje se samo onda kada su miomi izuzetno bolni ili kada ne reaguju na druge metode liječenja.
  • Histerektomija nije jedina opcija. Danas postoje različite terapije koje se koriste za smanjenje veličine ili usporavanje rasta mioma, kao što su hormonske terapije, terapija ultrazvukom ili miomektomija, a koje uklanjaju miome bez “diranja” materice. Ukoliko miomi ne zahtijevaju uklanjanje, postoje i drugi tretmani koji mogu pomoći u suočavanju sa simptomima (određene vrste lijekova i ablacija – procedura u kojoj se koristi radiofrekventna energija za uništavanje tkiva).
  • Najčešći simptom je obilna menstruacija. Veoma, veoma obilna, u nekim slučajevima i sa krvnim ugrušcima. Miomi mogu uzrokovati i krvarenje između ciklusa, grčeve u području karlice, nadimanje stomaka i bolan polni odnos.

  • Možete ostati u drugom stanju, ali možete imati poteškoće. Većina žena koje imaju miome na materici može ostati u drugom stanju, ali sami miomi mogu izazvati određene komplikacije. Istraživanja pokazuju da određene vrste mioma mogu promijeniti oblik i veličinu materice, a što može uticati na mogućnost žene da ostane u drugom stanju, mada stručnjaci procjenjuju da miomi uzrokuju samo jedan do dva pocenta slučajeva neplodnosti. Miomi se povezuju i sa šest puta većom vjerovatnoćom rađanja putem carskog reza i rizikom od obilnijeg krvarenja nakon porođaja.
  • Nije poznato šta uzrokuje njihovo nastajanje. Precizni uzrok mutacije usljed koje se formiraju miomi materice nije poznat, uprkos njihovoj učestalosti i kliničkim ispitivanjima. Trenutna istraživanja oslanjaju se na uticaj hormona, kao što su estrogen i progesteron, s obzirom na to da se miomi veoma rijetko pojavljuju prije prve menstruacije, a smanjuju se nakon menopauze. Stres, ishrana i faktori životne sredine takođe mogu imati uticaj na razvoj mioma.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info