5 promjena na grudima koje nijedna žena ne smije ignorisati

0

Grudi su dio tijela koji nikako ne bi trebalo da zanemarujete, a ukoliko uočite neke od sljedećih promjena – nipošto ih nemojte ignorisati!

Grudvice


Mekana masa koja se pomijera ispod vaše kože najverovatnje je cista ispunjena tečnošću. Ako je grudvica čvrsta, možda se radi o benignim promjenama, ali to ipak treba provjeriti putem pregleda.

Osip na bradavicama


Tragovi koji podsjećaju na ugriz insekta, crvenilo ili osip koji ne prolaze ni poslije nekoliko sedmica mogu biti znak nekog oblika raka dojke.

Naborana koža na grudima


Ako tkivo postane naborano poput narandžine kore, to može biti znak začepljenja limfnih čvorova, što najčešće ukazuje na inflamatorni rak dojke.

Madež koji mijenja boju ili oblik


Rak kože najčešće se javlja na nogama, ali grudi takođe mogu biti meta ove bolesti. Obratite pažnju na asimetrije, ivice madeža koje su nepravilne, varijaciju boje i na to da se madež širi i raste.

Iscjedak iz bradavice


Pod normalnim okolnostima ne bi smjelo doći do pojave iscjetka iz bradavica (osim ukoliko niste u drugom stanju ili ako ste tek rodili), ali ukoliko primijetite krvavu tečnost koja se cijedi iz bradavica, odmah se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info