Neredovna menstruacija? Evo šta može biti, a da i ne znate!

0

Kada ste bolesni, obično radite sljedeće: odete doktoru. Obavite pretrage i obično se otkrije šta nije u redu. Međutim, to nije slučaj kod svih oboljenja. A jedno od njih je i sindrom policističnih jajnika.

Dok se sindrom policističnih jajnika načešće povezuje sa neredovnim menstruacijama i izostankom menstruacije u potpunosti, veoma lako ga je previdjeti: možda inače imate neredovne menstruacije pa tome ne pridajete preveliki značaj.

Ili, pošto sindrom policističnih jajnika karakteriše mnoštvo znakova i simptoma (a ne može se dijagnostikovati samo jednim testom ili pretragom), on može i dalje ostati nedetektovan. Štaviše, skoro 50% žena koje ga imaju nisu toga ni svjesne. Evo šta je potrebno da znate o ovom poremećaju.

Postoji više simptoma


Kao što nema testa kojim se sindrom policističnih jajnika dijagnostikuje tako ne postoji ni samo jedan simptom kojim bi se on otkrio. Akne, prekomjerna maljavost, neplodnost i povećanje tjelesne težine povezuju se sa sindromom policističnih jajnika. Takođe i metabolički problemi, kao što su visok holesterol, visok krvni pritisak pa čak i dijabetes.

Ukoliko vam bilo šta od navedenog zvuči poznato, obratite se ginekologu. Najčešće je potrebno odraditi test krvi, kako bi se ustanovilo da li je neki od hormona povišen (kao što je testosteron). Jajnici i nadbubrežne žlijezde najčešće proizvode ovaj hormon, ali ako imate sindrom policističnih jajnika tada dolazi do njegove prekomjerne proizvodnje. Pored toga, postoje šanse i da imate abnormalne nivoe glukoze.

Nisu samo ciste u pitanju


Uprkos imenu, nemaju baš sve žene ciste na jajnicima, iako imaju sindrom policističnih jajnika. Ukoliko ih imate, one se najlakše mogu opisati kao niz bisera, a kada puknu to može biti veoma bolno. Ciste ponekad mogu nastati i kao rezultat neblagovremenog otpuštanja jajašaca, a mogu se otkriti putem ultrazvuka.

Tjelesna težina


Sindrom policističnih jajnika može biti genetski – istraživanja pokazuju da, ukoliko ga je imala vaša majka, imate 50% šansi da ga i vi imate. Međutim, ovo oboljenje povezuje se i sa prekomjernom tjelesnom težinom. Jedna od zagonetki je da li se prvo dobije sindrom policističnih jajnika pa onda dođe do debljanja ili je obrnuto – da li se on dobija nakon što žena dobije prekomjernu tjelesnu težinu. Najvjerovatnije se oboje može dogoditi.

Ukoliko imate sindrom policističnih jajnika, a istovremeno imate i prekomjernu tjelesnu težinu, plan za smanjenje tjelesne težine (zdrava i uravnotežena ishrana i vježbanje) od ključnog je značaja. Gubitak tjelesne težine pomaže u normalizovanju abnormalnosti.

Liječenje


Dobre vijesti su da je liječenje prilično jednostavno. Osim obraćanja pažnje na druge određene poremećaje, kao što su abnormalnosti vezane za šećer u krvi ili dijabetes, postupak zavisi od toga u kojem ste “stadiju” života. Ako ne pokušavate da ostanete u drugom stanju, najlakši lijek je (najčešće) korištenje kontracepcijskih pilula. Oralna kontracepcija preuzima kontrolu nad jajnicima “prisiljavajući” ih da prestanu sa prekomjernom proizvodnjom testosterona.

Ukoliko pokušavate ostati u drugom stanju, sindrom policističnih jajnika može se povezati sa poteškoćama sa začećem, ali ne znači da nikada nećete moći ostati u drugom stanju. Vaš doktor može vam prepisati određene lijekove koji će potpomoći ovulaciju. Naravno, to se razlikuje od žene do žene i svakako je najbolje da se sa ginekologom posavjetujete o svim mogućim opcijama.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info