5 problema koje banane rješavaju bolje od lijekova

1

Velika količina prirodnih, rastvorljivih vlakana i tri vrste prirodnog šećera koje banane sadrže čine ih fantastičnom užinom koja vam brzo vraća energiju.

Pored nutritivne vrijednosti, istraživanja pokazuju da je ovo voće veoma učinkovito pri uklanjanju mnogobrojnih problema za čije rješavanje obično posežemo za lijekovima. Evo i kojih.

Nadimanje i zatvor


Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz organizma. Pored toga, one djeluju kao probiotik te stimulišu rad crijeva.

Svi navedeni faktori stimulišu probavu i smanjuju nadimanje, a vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučajevima zatvora.

Stres


Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer konstantno ima ogroman uticaj na cjelokupno zdravlje. Jedan od problema koji stres izaziva je i proljev, prvenstveno zbog pada nivoa kalijuma u organizmu.

Ravnoteža se može uspostaviti konzumiranjem banana koje sadrže prilično visok nivo pomenutog minerala, usljed čega dolazi do normalizacije rada srca, slanja dovoljnih količina kiseonika do mozga i regulisanja optimalne količine vode u organizmu.

Krvni pritisak


Poznato je da visok unos natrijuma i soli te nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na krvni pritisak. Upravo zbog toga je bitno da konzumirate banane, jer one sadrže ovaj, prijeko potrebni, mineral.

Zdravstveni stručnjaci predlažu konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska i raznih srčanih oboljenja.

Depresija


Banane sadrže triptofan, oblik proteina koji stimuliše oslobađanje serotonina koji je poznat i pod nazivom “hormon sreće”. Dovoljna je samo jedna banana da bi se nivo serotonina podigao i da se osjećate bolje, smirenije i srećnije.

PMS


Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a istraživanja pokazuju da su upravo vitamini B grupe i više nego dobro došli kada je u pitanju PMS, odnosno da pomenuti smanjuju bol u stomaku i grudima, pozitivno utiču na promjene raspoloženja te smanjuju nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info