9 znakova depresije kod žena

2

Žene su emotivnije od muškaraca te se suočavaju sa mnogo stresa koji se odnosi na posao i vezu. One moraju da uravnoteže svoj život i zbog toga mogu patiti od depresije. Svaka žena mora znati znakove depresije kako bi blagovremeno spriječila problem. Evo i koji su to.

Poremećaji spavanja


Ovaj znak preovladava kod većine žena. Zbog depresije, žene imaju problema sa spavanjem. One ili spavaju previše ili ne spavaju uopšte. Ovo utiče na psihičko stanje te podiže nivo frustracije.

Osjećaj umora


Većina žena koja pati od depresije osjeća konstantni umor i slabost. To može biti povezano i sa stresom. Takođe, žene koje pate od depresije osjećaju se bespomoćno, ništa im se ne radi, letargične su, a s vremena na vrijeme mogu imati i vrtoglavicu.

Osjećaj krivice


Kada pate od depresije, žene imaju tendenciju da sebe krive za sve. Osjećaju se bespomoćno u svim situacijama i sve što urade misle da nije dovoljno dobro urađeno. Najgore od svega, ovo može dovesti do suicidnih misli.

Osjećaj tuge i anksioznosti


Stalni osjećaj tuge još je jedan znak koji imaju žene koje pate od depresije. One sve stvari shvataju i doživljavaju na negativan način. Uznemirene su i zabrinute u svim situacijama.

Problem u donošenju odluka


Kada je ovo u pitanju, žene se suočavaju sa velikim problemima. One imaju problema u donošenju malih odluka te im je teško da se skoncentrišu na male stvari.

Neredovan menstrualni ciklus


Zbog depresije, mnoge žene imaju neredovan menstrualni ciklus. Ovo može biti praćeno hormonskom neravnotežom u organizmu.

Ravnodušnost


Kada su u depresiji, žene imaju ravnodušan stav. One postaju ćudljive zbog malih stvari. Žele da provode vrijeme same i da ne komuniciraju sa drugim ljudima. Do izražaja dolazi i osjećaj usamljenosti.

Problemi sa probavom


Uz hroničnu depresiju, mnoge žene se suočavaju sa probavnim smetnjama. Zbog poremećaja normalnih tjelesnih funkcija, depresija izaziva i zatvor.

Anksioznost i halucinacije


Žene imaju tendenciju da dožive halucinacije što može dovesti do napada anksioznosti. One se često uplaše bez razloga. Dolazi do gubitka interesovanja za svaku aktivnost. Ovo se uglavnom dešava kod hronične depresije.

Ukoliko imate bilo koji od navedenih znakova, što prije se obratite svom doktoru. Depresija je ozbiljan poremećaj i potrebno je da se liječi čim prije. Ovdje možete pogledati i prirodne lijekove protiv depresije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info