5 načina na koje morate promijeniti ishranu tokom perimenopauze

0

Mnoge žene brinu o tome kako će se njihovo tijelo promijeniti jednom kada uđu u menopauzu. Ali, ono što većina žena ne shvata jeste da je perimenopauza vrijeme kada se prvi simptomi promjena počinju pokazivati.

Menopauza (u koju žene ulaze, u prosjeku, u pedeset i prvoj godini života), jednostavno znači da je prošlo već godinu dana kako niste imali menstruaciju. Kako vaše tijelo završava svoje plodne godine, tako i nivoi vaših hormona počinju da fluktuiraju, a simptomi poput promjena raspoloženja i valungi postaju sve češći.

Biti u perimenopauzi – koja najčešće počinje deset godina prije ulaska u menopauzu – znači i da će se pojedini aspekti vašeg zdravlja promijeniti. Vaš nivo estrogena polagano opada, ali je samo pitanje vremena kada će dosegnuti svoju donju granicu na kojoj će i zadržati ostatak života. Kao rezultat toga, rizici od određenih oboljenja (srčana oboljenja i osteoporoza, na primjer) počinju da se povećavaju.

To može zvučati zastrašujuće, ali uvođenjem određenih promjena, kada su u pitanju prehrambene navike, moguće je da olakšate mnoge neugodnosti te da vaše tijelo održavate zdravim kako starite. Sljedećih pet prehrambenih poteza vrijedi napraviti kada je menopauza na horizontu.

Unosite više kalcijuma

Jednom kada napunite pedesetu godinu života, količina kalcijuma koju bi trebalo da unosite povećava se za 200 mg – sa 1 000 mg na 1 200 mg dnevno. Međutim, ne morate čekati pedeseti rođendan da biste se fokusirali na ovaj važni mineral: čim uđete u perimenopauzu, nivo estrogena počinje da opada, a kako se to dešava, vašim kostima je teže da zadrže kalcijum. Zbog toga ste pod rizikom od istanjivanja kostiju odnosno osteopenije ili osteoporoze, a što kasnije može dovesti do lomova kostiju.

Srećom, kalcijum se veoma lako može konzumirati. Jedna čaša mlijeka ili jedna šolja jogurta sadrži oko 300 mg ovog minerala. Kelj, konzervirane vrste ribe koje sadrže kosti (sardine), određene vrste sokova obogaćene kalcijumom takođe su dobri izvori ovog minerala. Ukoliko sumnjate da nećete uspjeti da unosite dovoljne količine kalcijuma putem svakodnevne ishrane, posavjetujte se sa doktorom. Suplementi kalcijuma nose sa sobom i rizik od razvoja kamena u bubregu i srčanog udara, a istraživanja pokazuju i da nisu toliko djelotvorni u sprečavanju preloma kostiju.

1 2 3 4 5

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info