7 stvari koje se vašem tijelu dešavaju tokom seksa

0

Ubrzan rad srca, crvenilo lica, smirenost i potreba za snom, ali i onaj predivni sjaj na vašem licu. Sve su to stvari koje prate nekoliko minuta seksualnog odnosa, koje promijene svaku osobu. Zašto je to tako? Sudeći prema svemu zato što tokom seksualnih odnosa vaše tijelo proživljava različite biološke i psihološke promjene.

Kako bi postigli orgazam, potrebno je uskladiti sve te promjene i procese u svom tijelu, a onda se prepustiti užitku, svjesni svega što se dešava sa vama u tom trenutku.

Rad mozga i hormona


Libido počinje u mozgu. Onda kada vi mislite da ste raspoloženi za seks to znači da su neurotransmiteri, kao što su serotonin i dopamin, izbalansirali kako bi vama omogućili seksualnu želju. Uprkos tome što mozak ne proizvodi estrogen i testosteron, on je odgovoran za njihovo aktiviranje. Upravo zato stres, razgovor o poslu ili briga o problemima automatski gase seksualnu želju.

Tokom i nakon seksualnog odnosa, zahvaljujući endorfinu, osjećate euforiju, duboku opuštenost i ponekad i manju bol. A oksitocin, hormon sreće, podstiče dodatno zbližavanje sa partnerom i osjećaj privrženosti, smanjenje krvnog pritiska i manje stresa.

Ubrzan rad srca


Uzbuđeni ste i fizički aktivni, a srce počinje da ubrzano radi i da pumpa krv po cijelom tijelu, sa primarnim fokusom na genitalije. Počinjete i ubrzano da dišete kako bi se srcu pomoglo da održi ovaj ubrzani tempo. U tom pogledu, seksualna aktivnost slična je bilo kojem obliku vježbanja, jer uključuje sve organe da rade, a pri tome je mnogo zabavnija i ugodnija.

Krvni sudovi se šire


S obzirom na to da vaše srce radi ubrzano, krvni sudovi se šire, što omogućava veći dotok krvi u erogene zone. Upravo zato dolazi do erekcije kod muškaraca, ali i do vlažnosti vagine kod žena.

Crvenilo kože


Proširenost krvih sudova znači da ujedno i više krvi dolazi do vaše kože, što izaziva crvenilo, toplinu kože, ali i nadraženost lica i ostatka vašeg tijela.

Kontrakcije mišića


Naročito mišića u dnu karlice, ali i u nogama. Vaše tijelo je napeto, a onda se opušta tokom orgazma i nakon njega. Uz česte vježbe možete učiniti i intenzivnijim doživljaj seksualnog odnosa, ali i samog orgazma.

Vlažnost vagine


Povećan dotok krvi ne stimuliše samo vlaženje vagine već utiče i na naticanje usmina i klitorisa. Ovaj efekat može biti pojačan i direktnom fizičkom stimulacijom pomenutog područja.

Oticanje grudi


Dotok krvi u grudi može privremeno učiniti vaše grudi većima i osjetljivijima. Bradavice, takođe, mogu postati ispupčene i posebno osjetljive na dodir, što može poboljšati stimulaciju grudi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info