Šta trebate jesti ovog ljeta da biste što lakše smršali

0

Za uspješno mršavljenje veoma su bitni prehrambeni izbori koje pravite. Srećom, određene ljetne namirnice sadrže sve potrebne hranjive materije koje će vas zasititi, ali i pomoći da brže eliminišete višak kilograma. Borba protiv masnih naslaga nikada nije bila ukusnija!

Maline


Maline sadrže flavonoid antocianin koji vašem tijelu pomaže u proizvodnji adiponektina, hormona koji se povezuje sa nižim nivoima glukoze, suzbijanjem želje za hranom i poboljšanjem metabolizma. I, bez obzira da li su svježe ili zamrznute, maline su odličan izvor hranjivih vlakana koja poboljšavaju probavu i pomažu u sprečavanju nadimanja.

Borovnice


Istraživanja pokazuju da ishrana bogata borovnicama može promijeniti način na koji vaše tijelo skladišti i obrađuje šećer neophodan za energiju i, zauzvrat, smanjuje masne naslage u predjelu stomaka.

Lubenica


U njen sastav ulazi voda (nevjerovatnih 92%) i zaista rijetko šta se može porediti sa uživanjem u njoj tokom vrelog ljetnjeg dana. Ova osvježavajuća poslastica, takođe, smanjuje želju za slatkišima. Uostalom, svaki put kada osjetite želju za komadom torte ili kolača, vi pojedite krišku lubenice – na taj način ćete spriječiti unos “tone” kalorija.

Ananas


Ananas je bogat izvor enzima bromelaina koji pomaže u rastvaranju proteina i olakšavanju probave. Poboljšanjem sistema probave poboljšavate i ciljeve eliminisanja suvišnih kilograma, istovremeno smanjujući nadutost.

Mango


Istraživanja pokazuju da mango utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi kod gojaznih osoba i to zbog njegovih hranjivih vlakana i drugih zdravih komponenti koje sadrži. Kada je šećer u krvi uravnotežen, tijelo je u stanju da reguliše hormone i lakše sagorijeva masti.

Krastavci


Pošto se sastoji od 95% vode, krastavac se ponaša kao prirodni diuretik koji vašem tijelu pomaže u smanjenju zadržavanja vode u organizmu i nadimanju. Sada je pravo vrijeme da uživate u krastavcima, posebno u obliku raznih, ukusnih salata.

Patlidžan


Patlidžan sadrži neznantne količine ugljenih hidrata i kalorija, a veoma je bogat izvor hranjivih materija. Ukoliko ga volite, sada je pravo vrijeme i da uživate u njemu, jer mu je upravo sada sezona.

Kupus


Redovno konzumiranje kupusa, koji je bogat mineralima i vodom, pomaže vašem tijelu da se riješi viška tečnosti i težine koja nastaje usljed zadržavanja vode – rezultate vježbanja ćete vidjeti mnogo prije ukoliko redovno konzumirate kupus. On je odličan kao salata te vam može pomoći i da se veoma brzo zasitite uz tako malo unesenih kalorija.

Tikvice


Uz mnogo vlakana i veoma malo kalorija, svestrane tikvice mogu vam pomoći da unosite mnogo manje kalorija. Možete ih konzumirati svježe, a nećete pogriješiti ni ako ih grilujete, jer su i na taj način i više nego ukusne.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info