Uvijek lijepa: 3 načina da se izborite sa iritacijom kože

0

Suho, bolno i ispucalo lice samo su neki od signala koje vam vaše tijelo šalje kada nešto nije u redu. Kada koža postane upaljena i nadražena (od vjetra, sunca i kao rezultat alergijske reakcije), ona postaje crvena jer krv “jurne“ na mjesto gdje se nalazi dovoljno kiseonika i imunih ćelija za koje misli da će popraviti štetu. Donosimo tri najčešća simptoma da nešto nije u redu te načine kako da ih izliječite.

 

Crvene, suhe mrlje

Razlog: Osjetljiva koža koja je nadražena vjetrom, opekotine od sunca, previše perete lice, ne odgovara vam neki od sastojaka iz anti-age krema ili ste pod velikim stresom.

Pomoć: Nanesite kremu koja sadrži umirujuće ceramide, ekstrakte sladića ili hrizanteme. Dva puta dnevno, iritirano područje namažite hidrokotizonom kremom (1%). Ova krema odlična je za smanjivanje upala, jer sprečava krvne sudove da se šire. Ne koristite je duže od dvije sedmice, jer ćete izazvati kontraefekat. Ako primijetite da nema poboljšanja, obratite se dermatologu za pomoć. Takođe, prestanite da koristite kreme sa retinoidom dok se vaša koža u potpunosti ne izliječi. Na ovaj način ćete izbjeći dodatnu iritaciju.

 

Crvenilo i guljenje kože oko nosa, obrva i iza ušiju

Razlog: Seboreični dermatisis (perut). Perut se javlja usljed prebrzog kretanja ćelija kože, koje u svojoj putanji postaju ljepljive te se ne ljušte kako bi trebalo.

Pomoć: Problematična područja perite proizvodima koji sadrže 0,5 % salicilne kiseline. Nakon pranja na kožu nanesite blagu hidratantnu kremu. Takođe, dva puta dnevno ova mjesta mažite hidrokortizonom kremom (1%). Ako ovaj tretman ne bude uspješan, pokušajte sa kremom protiv gljivica koju ćete nanositi dva puta dnevno, maksimalno pet dana. Ako ne uspijete ni na ovaj način, obavezno se obratite dermatologu.

 

Svrab, ružičaste fleke i plikovi na koži

Razlog: Kontaktni dermatitis koji se javlja nakon što dodirnete nešto na šta ste alergični. Najčeći “okidači“ su: određeni sastojci u mirisima, lanolin, parabeni, nikl u bižuteriji te formaldehid smole koje se nalaze u pojedinim lakovima za nokte kao i olovkama za usne.

Pomoć: Pokušajte sa desetominutnim oblogama od hladnog mlijeka koje djeluju umirujuće na iritirana područja. Nakon toga nanesite mast sa hidrokortizonom (1%) i to dva puta dnevno. U mastima se obično ne nalaze konzervansi tako da su mnogo blaže od krema te ne izazivaju iritacije. Ako na koži imate plikove ili otvorene rane, neophodno je da dva puta dnevno nanosite antiobiotsku mast. Prije spavanja popijte tabletu protiv alergije kako biste spriječili svrab i oticanje. Takođe, ako niste sigurni na šta ste alergični, najbolje bi bilo da uradite alergijski test.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info