Pilates: Najlakši način da pripremite svoje tijelo za ljeto

0

Ljeto samo što nije stiglo i, ako već niste počeli spremati svoje tijelo za kratke suknjice i plažu, krajnje je vrijeme da počnete. Pilates predstavlja jednu od najefikasnijih i najbržih metoda za zatezanje kompletnog tijela. Uz ove vježbe, naravno u kombinaciji sa kardio treningom (trčanje, plivanje, vožnja biciklom), za kratko vrijeme ćete osjetiti velike promjene na svom tijelu i bićete i više nego zadovoljni.

 

Deset puta deset

Lezite na leđa. Noge zategnite i podignite od poda tako da prave ugao od 45 stepeni. Ruke ispružite pored tijela. Glava i ramena su odignuti od poda. Deset puta brzo dižite i spuštajte ruke vodeći računa da vam je tijelo zategnuto cijelo vrijeme. Vratite se u početni položaj. Uradite deset serija po deset ponavljanja.

 

Krugovi

Lezite na leđa i podignite desnu nogu. Ruke su ispružene pored tijela. Napravite osam krugova prvo na jednu stranu, pa onda osam i na drugu. Zatim promijenite nogu.

 

Istezanje nogu

Lezite na leđa, noge su ispružene, a ramena, vrat i glava podigniti sa poda. Podignite lijevu nogu što više i rukama je još dva puta povucite prema glavi, dok desnu nogu blago odižete sa poda. Isto uradite i sa drugom nogom. Uradite osam ponavljanja naizmjenično, prvo sa jednom, a zatim i sa drugom nogom.

 

Istovremeno istezanje ruku i nogu

Lezite na leđa i podignite ramena, vrat i glavu sa poda. Rukama privucite koljena na grudi. Istežite istovremeno i ruke i noge tako što ćete ih ispružiti – ruke iznad glave, a noge naprijed, tako da prave ugao od 45 stepeni. Nakon toga se vratite u početni položaj. To je jedno ponavljanje. Uradite jos sedam.

 

Mali krugovi

Lezite na bok vodeći računa da su vam noge blago izbačene naprijed u odnosu na ostatak tijela. Podignite gornju nogu par centimetara i laganim pokretima napravite osam krugova, prvo u jednu, a zatim odmah i u drugu stranu. Ne dozvolite da vam se tijelo pomijera u odnosu na početni položaj. Vježbu ponovite i sa drugom nogom (okrenuti na drugi bok).

 

Bočno podizanje noge

Lezite na bok, noge blago pomjerene prema naprijed, ruke su ispred vas i predstavljaju vam oslonac. Dižite gornju nogu što je više moguće u vis obraćajući pažnju da vam se ostatak tijela ne pomijera. Uradite po osam ponavljanja sa svakom nogom.

 

Labud

Lezite na stomak. Istovremeno podignite glavu, ruke i noge. U tom položaju ostanite par sekundi pa se vratite u početni položaj. Uradite osam ponavljanja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info