8 načina da oživite suhu kosu

0

Zbog suhe kose, čak i najbolje frizure mogu izgledati prilično loše. Međutim, kako biste svojoj kosi vratili hidrataciju, sjaj i imali prekrasnu frizuru, bilo bi mudro da se pridržavate sljedećih savjeta.

Manje je više


Kosa često postaje suha usljed prevelike količine dobrih stvari, bilo da se radi o upotrebi aparata za stajling na bazi toplote (pegla za kosu, fen, uvijač), pretjeranog šamponiranja ili hemijskih tretmana, kao što su farbanje, ispravljanje kose i slično. Pokušajte da napravite dovoljno prostora, odnosno da se rjeđe podvrgavate hemijskim tretmanima kao i da kosu pustite da se sama osuši.

Hladno vrijeme


Kada je napolju hladno, to se može odraziti i na vašu kosu. Tokom zime, kosa i vlasište veoma brzo gube vlažnost, što dovodi do pucanja kose, pojave peruti i sporog rasta. A one divne vunene kape koje nosimo tokom hladnih dana i nisu tako idealne, jer upijaju vlagu i prirodna ulja iz kose. Šta uraditi? Obložite svoju omiljenju kapu ili šešir svilenom maramom ili šalom.

Ulje


Vlasište prirodno proizvodi ulja i masti koja održavaju hidrataciju kose. Međutim, kod nekih žena taj je proces dosta spor to jest vlasište ne proizvodi dovoljne količine ulja što dovodi do pojave suhe kose. Šamponiranje svakih nekoliko dana pomaže zadržavanje prirodnih ulja što, na kraju, regeneriše kosu prirodnim putem. Takođe, ovaj proces potpomaže i korištenje regeneratora nakon svakog šamponiranja. Bilo bi dobro i da se držite podalje od šampona za dubinsko pranje kose (na njima obično stoji natpis “clarifying”) koji imaju za cilj uklanjanje naslaga proizvoda za oblikovanje i njegu kose, ali istovremeno “skidaju” i sva prirodna ulja iz nje.

Hlađenje


Ne morate u potpunosti da se odreknete aparata za stajling koji rade na principu toplote – stručnjaci preporučuju da smanjite temperaturu. Prije feniranja na kosu nanesite sprej za zaštitu kose od toplote i izaberite što manju temperaturu. Ukoliko koristite peglu za kosu, prvo pustite kosu da se sama osuši (bez upotrebe fena). A kada je riječ o uvijaču, razmislite da ga zamijenite viklerima – rezultat je isti, s tim što ne dolazi do oštećenja kose izazvanih toplotom.

Zaštitite se


Nakon ljeta i toplog vremena, veliki broj žena završi sa suhom, oštećenom kosom koja nastaje usljed izloženosti suncu. Tokom ljeta, bilo bi dobro da radite tretman za dubinsku regeneraciju kose jednom sedmično. Regenerator možete nanijeti i prije spavanja i dobro ga isprati ujutro. Kako biste na samom početku smanjili pojavu oštećenja kose, potražite proizvode za kosu koji imaju zaštitni faktor ili nosite šešir prilikom veoma toplih dana.

Pobijedite prirodne uzroke


Ponekad, bez obzira koliko dobro održavate kosu, možete završiti sa suhom i oštećenom kosom. Hormonske promjene u trudnoći i menopauzi, određene vrste lijekova, hipotireoza i slični poremećaji mogu uzrokovati pojavu suhe i oštećene kose. Takođe, kako starimo tako i tijelo “proizvodi” kosu u sve manjim količinama pa je od izuzetne važnosti da kosu zaštitite od sunca i udvostručite količinu regeneratora za kosu.

Popravka


Oštećenu kosu ništa ne može trajno popraviti, ali određeni sastojci, kao što su proteini, mogu privremeno zaliječiti ispucale vrhove, koji su veoma čest rezultat suhe i oštećene kose. Potražite proizvode koji sadrže keratin, protein koji pomaže kosi da dobije njenu strukturu.

Ishrana


Dok specifične namirnice vjerovatno neće promijeniti teksturu kose, dermatolozi se ipak slažu da pravilna ishrana može napraviti ogromnu razliku. Zdrava kosa je odraz zdravog tijela, a pošto se ona sastoji od proteina, bilo bi i više nego dobro da konzumirate namirnice koje ih sadrže. Namirnice sa mnogo omega-3 masnih kiselina, kao što su masne vrste ribe i orasi te namirnice koje su bogate vitaminom B5, kao što su jaja i avokado, mogu biti od pomoći. Takođe, dnevna doza od oko 1 500 mcg suplementa biotina može, takođe, biti korisna (prije nego se odlučite na suplemente, posavjetujte se sa doktorom ili farmaceutom).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info