Coca Cola Zero: 6 razloga zbog kojih je ne trebate konzumirati

0

Savremeni način života ima svoje mane. Stalno ste u stisci s vremenom, konstantno radite i ne stignete izdvojiti vrijeme za fizičke aktivnosti. Na sve to, da biste normalno funkcionisali, unosite veće količine visokokalorične hrane i gaziranih pića koja sadrže šećer.

Ako odlučite da počnete voditi zdrav način života i da se riješite suvišnih kilograma, možda ćete posegnuti za gaziranim pićima koja sadrže (gle čuda!) 0% šećera. Međutim, istina je da ovi proizvodi prave više štete nego koristi u vašem tijelu.

Pogledajte o čemu se radi.

 

Oboljenja

Ako svakodnevno konzumirate Coca Colu zero ili neko drugo gazirano piće koje “sadrži” 0% šećera, potrebno je da znate da ovakva pića sadrže vještačke zaslađivače, prvenstveno aspartam, kako bi imala sladak ukus. Ovi dodaci vas stavljaju pod rizik od razvijanja metaboličkog sindroma koji rezultira dijabetesom tipa 2. Drugi faktori rizika uključuju visok krvni pritisak i povišen nivo holesterola.

 

Nedostatak hranjivih materija

Ako želite da smršate, onda ova pića zamijenite zdravijim alternativama, kao što su svježi voćni sokovi. Uvijek imajte na umu da su Coca Cola Zero i drugi slični napici ništa drugo do obojena voda prepuna vještačkih zaslađivača od kojih se, zapravo, debljate. Pored toga, ona ne sadrže nikakve zdrave hranjive materije koje su dobre za vaš organizam.

 

Sadržaj kofeina

Patite od nesanice, razdražljivi ste i konstantno umorni? Ako redovno pijete Coca Colu Zero i ostale napitke koji sadrže 0% šećera, sasvim je normalno da se tako osjećate. Zašto? Zato što ova pića sadrže više kofeina od kafe ili čaja.

 

Lažna obećanja

Čak iako želite da rizikujete, uz uslov da vam ovakva pića pomažu da se riješite suvišnih kilograma, bitno je napomenuti da ona ne zadovoljavaju ni tu funkciju. Naime, količina saharina koju ta pića sadrže rezultira dobijanjem kilograma i taloženjem masnih naslaga.

 

Nesrazmjeran unos pića

Konzumiranje Coca Cole Zero i sličnih pića može povećati želju za slatkim, što na kraju dovodi do debljanja i razvijanja nezdravih prehrambenih navika. Pored toga, ova pića mogu uticati na smanjenje unosa zdravih napitaka, kao što su, primjera radi, voda ili mlijeko.

 

Odustajanje od fizičke aktivnosti

Najbolji način da se smanji težina jeste umjerena ishrana i redovno vježbanje. Vaše tijelo se treba otarasiti viška kalorija kako bi izgubilo na težini. Međutim, ako pijete Coca Colu Zero ili druga pića sa vještačkim zaslađivačima, postoji velika šansa da ćete veoma brzo odustati od fizičke aktivnosti, jer ćete imati osjećaj da vam ova pića pomažu da se riješite suvišnih kilograma. To, naravno nije slučaj.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info