Čovjek je najveće zlo: 10 mjesta koja više ne postoje

0

Životne katastrofe izazvane ljudskom greškom su se dešavale (i dešavaju se) vijekovima unazad, a najstrašnije su one kada je ljudsko djelovanje opustošilo mjesta na kojima su ljudi živjeli. Bitno je zapamtiti da iako čist vazduh, vodu i zemljište, naizgled, ne moramo plaćati, ovi resursi ipak zahtijevaju upravljanje. Imajući u vidu taj princip, donosimo vam listu mjesta koja su, usljed zanemarivanja životne sredine, napuštena i nenastanjena.

 

Pripjat, Ukrajina

Smješten unutar černobilske zone, Pripjat je grad u kojem se desila najveća nuklearna katastrofa na svijetu, 26.04.1986. Grad, u kojem je nekad živjelo 50 000 stanovnika je sada grad duhova. Nivo radijacije je i dalje previsok za trajno ljudsko stanovanje, iako se smatra bezbjednim za turističke obilaske (ko uopšte želi da posjeti ovo mjesto?!?).

 

Centralija, Pensilvanija, SAD

Centralija je stari rudarski gradić kojeg je naseljavalo više od 1 000 stanovnika. On je danas napušteni grad ispod kojeg gori vatra sa smrtonosnim nivom isparavanja ugljen monoksida. Šta se desilo? Stanovnici su ovaj grad morali napustiti 1962. godine, nakon što je izbio požar u rudnicima koji se nalaze ispod njega. Vatra gori dan danas, a vjerovatno će se ugasiti tek za 250 godina.

 

Ostrva Kerteret

Stanovnici ostrva Kerteret, atola male nadmorske visine u južnom Pacifiku, su postali prve izbjeglice na svijetu usljed klimatskih promjena. Naime, 2005. godine, zbog globalnog zagrijavanja, more je počelo da potapa ova ostrva. Predviđa se da će do 2015. godine skroz nestati. Na pojedinim dijelovima ostrva, visina mora iznosi 1.2 iznad nadmorske visine.

 

Vitenum, Australija

Ovaj grad u zapadnoj Australiji je dom najveće industrijske katastrofe u istoriji ovog kontinenta. U Vitenumu se nalazio rudnik azbesta, gdje su hiljade radnika i njihovih porodica bili svakodnevno izloženi smrtonosnom nivou plavog azbesta, hiljadu puta većem nego što je tadašnja regulativa dozvoljavala. Iako su rudnik i grad napušteni 1966. godine, vazduh je i danas veoma zagađen.

 

Piker, Oklahoma, SAD

Američki grad Piker je tužni primjer ljudskog nemara, odnosno kontaminacije koja je prouzrokovana lokalnim rudnicima olova i cinka. Grad je okružen otpadom metala koji je iskopavan u obližnjim rudnicima. Uzbuna je podignuta tek sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, kada je otkriveno da je kod djece, koja žive u ovom gradu, otkriven enormno visok nivo olova u krvi. Tužno je i to što u ovom gradu i danas živi oko 150 stanovnika.

 

Aralsko jezero, granica Kazahstana i Uzbekistana

Prije samo četrdeset godina, Aralsko jezero je bilo jedno od četiri najveća u svijetu, a zatim je skoro skroz presušilo nakon što je tok rijeka, koje su se u njega ulijevale, preusmjeren u loše planiranim i zloupotrijebljenim projektima navodnjavanja. Cijeli ovaj događaj se naziva i “jedna od najgorih ekoloških katastrofa na planeti”. Zbog opadanja nivoa vode u jezeru, došlo je i do promjene lokalne klime te do izumiranja većeg broja biljnih i životinjskih vrsta.

 

Tri klisure, Kina

Izgradnja najveće hidrocentrale na svijetu, Tri klisure, je “obavijena” kontroverzama. Prije svega, u njenu izgradnju je utrošeno preko 30 milijardi dolara. Zbog njene izgradnje je raseljeno preko 1.3 miliona ljudi, a potopljeni su i neki drevni kineski gradovi i sela. Njen značaj je veoma velik za zemlju sa najvećim brojem i priraštajem stanovnika, ali je cijena (ne pričamo o finansijskom dijelu) ipak bila previsoka. Nažalost, cijeli ekosistem ovog područja je poremećen.

 

Great Harbour Deep, Kanada

Great Harbour Deep je bilo udaljeno, ali veoma uspješno, ribarsko naselje na obali kanadskog Njufaudlenda. Područje je bilo najveće i najpoznatije lovište bakalara, a prema određenim parametrima, smatrano je i da je neiscrpno. Nakon decenija pretjeranog ribolova, došao je i dan kada je ribarstvo na ovom području propalo, stanovništvo se preselilo, a sam grad je postao grad duhova. Danas se u njemu nalaze samo stari, zarđali, čamci, ribarski brodovi i zgrade, koji podsjećaju na vremena kada je ribe bilo u izobilju.

 

Gilman, Kolorado, SAD

Gilman je bio centar rudarstva savezne države Kolorado, a u njemu su se nalazili rudnici cinka i olova. 1986. godine, Agencija za zaštitu životne sredine ga je “zapečatila” usljed nepovratne kontaminacije podzemnih voda. Rudarska iskopavanja su ostavila ogromne količine arsena, kadmijuma, bakra, olova i cinka u zemljištu što je prouzrokovalo pomor ribe u rijeci Eagle. Grad je do danas ostao nenaseljen.

 

Fukušima, Japan

Tragedija u nuklearnoj elektrani Fukušima koju su izazvali zemljotres i cunami najveća je svjetska nuklearna katastrofa, nakon Černobila. Zona od 30 kilometara oko elektrane je proglašena opasnom po život, a bivši stanovnici se najvjerovatnije nikada neće moći vratiti u svoje domove.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info