25 najljepših lokaliteta svjetske baštine u Evropi

0

Stari kontinent se može pohvaliti, između ostalog, i bogatom baštinom koja je stvarana hiljadama godina. Na evropskom tlu se nalazi veliki broj šuma, planinskih masiva, jezera, građevina, kompleksa zgrada i gradova koji su pod zaštitom UNESCO-a te se ubrajaju u najljepše lokalitete na svijetu. U Bosni i Hercegovini se na ovoj listi nalaze Stari most sa starim dijelom grada Mostara i Most u Višegradu.

U Evropi se nalazi preko 420 lokaliteta i gradova koji su pod zaštitom UNESCO-a, a mi vam donosimo 25 najljepših.

 

Naziv se odnosi na pet malih gradova koji su nanizani na nekoliko milja duž Ligvarijske obale, a povezani su pješačkim stazama. Područje je 1999. godine proglašeno nacionalnim parkom. Na slici je gradić Vernazza.

 

Brigen, Norveška

Brigen je ime starog pristaništa u primorskom gradu Bergenu. Njegova vrijednost leži u redovima tradicionalno konstruisanih drvenih kuća koje su obojene vedrim bojama.

 

Dolina rijeke Loare, Francuska

Dolina rijeke Loare je na listi svjetske baštine od 2000. godine, zbog svog istorijskog i arhitektonskog značaja. Na slici je dvorac Šambor koji je najveća i najimpresivnija građevina u ovoj regiji.

 

Surtsej, Island

Surtsej je vulkansko ostrvo južno od islandskog kopna koje nije ni postojalo do 1963. godine kada je nastalo usljed podvodnih erupcija vulkana. Ostrvo nije naseljeno pa je jedinstvena, netaknuta, prirodna laboratorija.

 

“Građevina” koja datira iz doba neolita i bronzanog doba. Na listi svjetske baštine se nalazi od 1986. godine.

 

Asizi, Italija

Grad u centralnoj Italiji. Na slici dominira bazilika sv. Franje Asiškog koji je i rođen u ovom gradu, a zaštitnik je životinja.

 

Stari most, Bosna i Hercegovina

Stari most preko rijeke Neretve je, nakon obnove, 2005. godine uvršten u listu svjetske baštine.

 

Kordoba, Španija

Nakon mavarskog osvajanja Španije, Kordoba je u muslimanskom svijetu imala isti značaj kao Damask ili Bagdad. Veliki dio istorije tog vremena je preživio i do danas, kao što je Velika džamija sa ove slike.

 

Kelnska katedrala, Njemačka

Katedrala u gotskom stilu kojoj je trebalo skoro šesto godina da se izgradi. Na listu svjetske baštine je uvrštena 1966. godine.

 

Avinjon, Francuska

Na listi svjetske baštine je istorijski dio grada, a izdvajaju se Papska palača (na slici) i kameni most iz dvanaestog vijeka.

 

Venecija, Italija

Osnovana je u petom vijeku i prostire se preko 118 malih ostrva. Cijeli grad je izuzetno arhitektonsko remek djelo u kojem čak i najmanji objekti sadrže djela nekih od najvećih svjetskih umjetnika.

 

Veliki Skellig, Irska

Ovo ostrvo, udaljeno 12 kilometara od jugozapadne obale Irske, koristilo je kao manastirsko utočište irskim monasima početkom sedmog vijeka.

 

Briž, Belgija

Istorija Briža datira još od srednjeg vijeka, a kao i mnogi gradovi u regiji, zbog svog sistema kanala, dobio je nadimak “Venecija sjevera”.

 

Evora, Portugal

Bila je dom portugalskih kraljeva, ali njena istorija seže mnogo dalje, čemu svjedoči i očuvani rimski hram koji se nalazi u centru grada.

 

Jurska obala, Engleska

Ova obala je obložena krečnjačkim liticama koje prikazuju 180 miliona godina geološke istorije.

 

Alhambra, Španija

Rezbarije u drvetu i kamenu, u glavnoj palači u Alhambri, su nesvakidašnji prizor koji morate vidjeti.

 

Dvorac Kronborg, Danska

Dvorac se nalazi na granici između Danske i Švedske, u blizini danskog grada Helsingora po kojem je Šekspir nazvao dvorac Elsinore u drami Hamlet.

 

Sijena, Italija

Na listi svjetske baštine se nalazi kula i susjedna Piazza del Campo.

 

Versajski dvorac i vrt, Francuska

Dvorac u Versaju i njegovi izuzetni vrtovi su bili domaćini francuskom kraljevskom dvoru tokom osamnaestog i devetnaestog vijeka.

 

Dvorac Šenbrun, Austrija

Dvorac je bio rezidencija habsburških vladara od osamnaestog vijeka do 1918. godine i jedan je od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji.

 

Dubrovnik, Hrvatska

Stara gradska jezgra Dubrovnika se nalazi na listi svjetske baštine od 1979. godine.

 

Valeta, Malta

U glavnom gradu Malte se nalaze brojne znamenite građevine koje datiraju iz šesnaestog vijeka naovamo. Grad je na listi svjetske baštine od 1980. godine.

 

Dvorci u Gvinedu, Vels

Dvorci, zidine i druga srednjovjekovna utvrđenja na sjevernoj obali Velsa su i dan danas u jako dobrom stanju.

 

Dolina rijeke Rajne, Njemačka

U dolini rijeke Rajne postoji mnogo zamkova i drugih starih ruševina, ali je njen gornji dio na listi svjetske baštine.

 

Stara Riga, Letonija

Stara Riga je istorijski i geografski centar latvijske prestonice. Na clici je Kuća Crnoglavih, sagrađena u četrnaestom vijeku za potrebe gradskih čelnika i trgovaca.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info