Geniji fotografije: Pobjedničke slike takmičenja National Geographica

0

Kao vodeći lider u prenošenju stvarnog svijeta na fotografije, magazin National Geographic je udario temelje fotografske savršenosti. Na takmičenje, koje je organizovano prošle godine, stiglo je više od 20 000 fotografija iz 130 zemalja svijeta, a učestvovali su profesionalci i amateri. Fotografije su objavljene u tri kategorije: priroda, ljudi i mjesta.

Stručni žiri su činili fotografi National Gaographica, a glavna nagrada je iznoslia 10 000 dolara i posjetu redakciji ovog magazina. Prilikom posjete, pobjednik će učestvovati i na seminaru o fotografijama koji će biti održan ovog mjeseca.

Priroda

Strelice kiše obasipaju vilinog konjica na indonezijskim ostrvima Riau. Fotograf: Shikhei Goh. Fotografija je osvojila glavnu nagradu.

 

Plavo jezero se nalazi u japanskom gradu Biei i prava je atrakcija tokom proljeća, ljeta i jeseni. Mali broj turista ga posjećuje u zimskom periodu. Srećni smo da ga je Kent Shiraishi posjetio početkom zime i napravio ovu predivnu fotografiju.

 

Meduza tik ispod površine vode u pokušaju da uhvati prve zrake sunca koje će potaći simbiozu sa algama, ali i omogućiti joj dotok energije. Regija Mursija, Španija. Fotograf: Angel Fitor

 

Podnevna žega u nacionalnom parku Serengeti, u Tanzaniji, je primorala zebre da dođu do pojila. Zebre uđu u vodu, piju par sekundi i onda usplahireno trče iz vode, bojeći se potencijalne opasnosti koja ih vreba. Fotograf: Marius Coetzee

 

Velika mačka u lovu na impalu. Sve nepotrebne informacije su uklonjene sa fotografije, a ono što privlači pažnju je rep divlje mačke koji se nalazi u ravni sa impalinim rogovima. Fotografija je uslikana u nacionalnom rezervatu Masai Mara u Keniji. Fotograf: Stefano Pesarelli

 

Bijeli kitovi koji se zabavljaju u ledenoj arktičkoj vodi. Lokacija: Sjeverna Rusija; fotograf: Dafna Ben Nun

 

Ljudi

Lovac na irvase pokušava da obezbijedi hranu za svoju porodicu tokom duge švedske zime. Lokacija: Laponija; fotograf: Izabelle Nordfjell.

 

Mlada porodica u stilu zombija. Lokacija: Brizbejn, Australija; fotograf: Lisa Clarke.

 

Mladići koji se voze u svjetlost. Slika predstavlja novi način života asutralske omladine koja živi u Auburnu (predgrađe Sidneja u kojem uglavnom žive doseljenici i izbjeglice koji su došli u Australiju). Fotograf: George Voulgaropoulos.

 

Članovi benda G – Side, na požarnim stpenicama jedne od mnogobrojnih zgrada na Manhattanu, prilikom telefonskog intervjua. Fotograf: Helen Pearson.

 

Možda žene nisu prisustvovale Tajnoj večeri, ali će definitivno biti na sledećoj. Lokacija: Lucca, Italija; fotograf: Alessandro Citti.

 

Mjesta

Duga nakon oluje na filipinskom ostrvu Onuk. Fotograf: George Tapan.

 

Jedinstveni ritual paljenja sumporne vatre tajvanskih ribara. Lokacija: Tajpej; fotograf: Hung – Hsiu Shih.

 

Dugo godina je puštanje zmajeva u Rio de Janeiru služilo kao obavještenje dilerima droge da je opasnost na vidiku. Sada su stvari malo drugačije te djeca mogu mirno i bezbjedno puštati zmajeve. Fotograf: Felipe Carvalho.

 

Obilna monsunska kiša u Bhaktapuru, u Nepalu. Fotograf: Anuar Patjane.

 

Lansiranje spejs šatla u Ponte Verdai na Floridi. Prizor je bio vidljiv nešto više od dvije minute. Fotograf: James Vernacotola.

 

Hram Krišni u indijskom gradu Hampi. Jedan od najljepših hramova koji postoje u Indiji. Fotograf: Alejandra Loreto.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info