Sedam svjetskih čuda novog svijeta

0

Sedam svjetskih čuda novog svijeta je savremeni pokušaj da se stvori alternativa listi Sedam svjetskih čuda starog svijeta.

Izbor je organizovan 2007. godine u organizaciji Nove otvorene svjetske korporacije (NOWC)  koja ima sjedište u Švajcarskoj. Na izboru su mogle učestvovati samo građevine koje su nastale od početka svijeta do 2000. godine. Jedan od uslova je bio i da su u očuvanom stanju i da i danas postoje.

E, pa da vidimo koja su to nova svjetska čuda.

 

1. Chichén Itzá (Yucatan, Meksiko)

Chichén Itzá je arheološko nalazište u Meksiku koje datira iz doba drevnih Maja. Zauzima prostor od tristo hektara i smješteno je na poluostrvu Yucatan. Od oko 600. godine,  Chichén Itzá je bio veliki grad koji je dostigao svoj vrhunac nakon što su propali centri Maja u središnjim nizijama na jugu.

2. Hrist Spasitelj (Rio de Janeiro, Brazil)

Hrist Spasitelj je skulptura koja se nalazi na brdu Corcovado pored Rio de Jeneira. Nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Skulptura je visoka 38 metara, od čega je samo postolje visoko osam metara. Radovi na izgradnji su trajali pet godina, a otkrivena je 1931. godine.

3. Koloseum (Rim, Italija)

Koloseum je amfiteatar u Rimu koji je sagrađen 81. godine. U njemu su održavane borbe gladijatora koje je moglo pratiti 50 hiljada gledaoca. Takođe, u njemu su održavane i borbe sa životinjama. U slučaju požara, objekat se mogao isprazniti za deset minuta.

4. Kineski zid (Kina)

Kineski zid je najveća građevina na svijetu sa ukupnom dužinom od 8 851 kilometra. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora te predstavlja ujedno i najduži zid i najveći odbrambeni objekat na svijetu. Visina mu je od deset do šesnaest metara, a širina iznosi osam metara. Gradnja je počela oko 206. godine prije nove ere, a trebao je služiti za odbranu od varvarskih plemena. Građen je, sa prekidima i uz rušenje, do šesnaestog vijeka.

 

5. Machu Picchu (Cuzco, Peru)

Machu Picchu je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem dijelu istočnih Anda. Sagrađen je na visini od 2 350 metara, a otkriven je 1911. godine. Ne zna se tačno vrijeme gradnje, ali se pretpostavlja da je riječ o periodu oko 1300. godine. Arheolozi tvrde da Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu, jer nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojnih utvrđenja. Vjeruje se da je građen kao carski posjed i religijsko utočište ili čak kao tajni ceremonijalni grad.

 

6. Petra (Jordan)

Petra je bila glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca. Bila je i centar trgovine, a razvoj grada je nastavljen i u doba Rimskog carstva. Petra je poznata po vodenim tunelima i kamenim strukturama koje su uklesane u stijenu. Grad je zapadnom svijetu otkriven 1812. godine. Petra je bila praktički neosvojiva, jer je bila usječena u stijenu i sa svih strana opkoljena strmim liticama. U grad se ulazilo kroz krivudavi i uzani tjesnac.

 

7. Tadž Mahal (Agra, Indija)

Tadž Mahal je mauzolej koji je izgrađen u vremenskom periodu od 1632. do 1653. godine, sa radnom snagom od preko 22 000 ljudi. Sastoji se od centralne oktagonalne građevine na čijem se vrhu nalazi kupola u obliku lukovice, a visina objekta iznosi 75 metara.

Uz centralnu zgradu stoje dva simetrična zdanja – džamija na sjeverozapadu i  kuća za odmor na jugoistoku.  Objekat je skoro u potpunosti izgrađen od bijelog mermera, a prati ga divna ljubavna priča . Naime, Tadž Mahal je izgradio indijski šah Džahan u spomen na svoju prerano preminulu suprugu Ardžumand Begum.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info