Mini putopis: Prag, najljepši evropski grad

0

Za njega kažu da je najljepši evropski grad. Široke ulice, hladni vjetar sa Vltave koji vam nemilosrdno duva kroz kosti, prekrasne građevine koje se mogu naći samo u ovom malom raju… Sve je to Prag, zlatni grad.

Osnovan je još u devetom vijeku naše ere, ali je svoj procvat i napredak doživio za vrijeme vladavine kralja Karla IV. Ovaj divni grad je toliko toga podnio na svojim plećima – nemilosrdne Habzburgovce, razne periodične revolucije, socijalizam i komunizam, odmazde saveznika… Ipak, on se i dalje gordo držao, a njegovih 1.5 miliona stanovnika mogu o tome da vam ispričaju bezbrojne priče.

Recimo, da li ste znali da je prvi univerzitet u Istočnoj Evropi osnovan baš u Pragu? Osnovao ga je Karlo IV i to davne 1248. godine. U roku od dvije decenije nakon osnivanja praškog univerziteta, osnovani su univerziteti u Beču, Krakovu i Pečuhu.

Grad kulture, grad velikih trgova, grad piva. Da li ste znali da su Česi najveći evropski pivari? Većina ljudi misli da su zapravo Nijemci najveći proizvođači piva u Evropi, ali to zapravo nije istina. Česi imaju najviše registrovanih piva (preko 2000 vrsta), a mogu se „pohvaliti“ i da su najveće evropske pivopije.

 

Bitno je napomenuti i to da se u Pragu nalazi veliki broj građevina koje su pod zaštitom UNESCO-a, a samo neke od njih su: Karlov most, Katedrala Sv. Vida, praški dvorac (najveći dvorac na svijetu čija površina iznosi više od 70 000 m²), astronomski sat…

Zašto posjetiti Prag? Odgovor je jednostavan: ako još uvijek želite da doživite bajku, uputite se ka ovom zlatnom gradu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info