10 najmisterioznijih mjesta na svijetu

0

Ko ih je izgradio? Kada, kako i zašto? Neka mjesta na našoj planeti ostaće trajna misterija, a mi vam donosimo 10 najzagonetnijih priča.

 

1. Egipatske piramide i sfinga (Egipat)

Iako je jasno da su piramide korištene za sahrane faraona, njihova izgradnja, vrijeme nastanka i moguća simbolika još uvijek nije u potpunosti razjašnjena. Ova tajna samo povećava atraktivnost tih drevnih čuda, a mnogi savremeni ljudi još uvijek smatraju Gizu kao duhovno mjesto. Postoje mnoge teorije o njihovom nastanku, a i najskeptičniji posjetilac ostane zadivljen njihovim izgledom i veličanstvenošću.

 

2. Stonehenge (Velika Britanija)

Jedan od najpoznatijih svjetskih spomenika je, svakako, Stonehedge koji se nalazi u engleskom okrugu Wiltshireu. Vjeruje se da je nastao 2500 godina prije nove ere, a iako postoji obilje teorija i špekulacija, dan danas nije poznato ko i zašto ga je sagradio.

 

3. Uskršnje ostrvo (Čile)

Uskršnje ostrvo, koje je poznato i pod nazivom Rapa Nui, je polinezijsko ostrvo smješteno u jugoistošnom Pacifiku, a najpoznatije je po svojim neobičnim skulpturama koje je stvorio narod Rapanui. Kipovi, koji se zovu Moai, isklesani su između 1250. i 1500. godine naše ere, a težina najvećeg kipa iznosi 86 tona. Ostaje misterija je kako su Rapanui uspjeli da pomijeraju ove kipove diljem cijelog ostrva.

 

4. Baalbeck (Libanon)

Baalbeck je grad u istočnom Libanonu. Bio je napredni feničanski grad koji su zauzeli stari grci 331. godine prije nove ere, a zatim je postao rimska kolonija 16. godine prije nove ere.

U naredna tri vijeka, Rimljani su sagradili monumentalni ansambl koji se sastoji od tri hrama, tri dvorišta i zida koji ih okružuje, a sagrađeni su od najvećeg kamenja koje je isklesala ljudska ruka.

Na južnom ulazu u Baalbeck nalazi se kamenolom u kojem je klesano kamenje za gradnju ovih građevina. Veliki monolit (slika skroz desno), koji se smatra najvećim klesanim kamenom u svijetu, još uvijek leži tamo gdje je i isklesan prije više od dvije hiljade godina. Težak je preko hiljadu tona, a popularno je nazvan i monolit Trudnica.

 

5. Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu je najočuvaniji grad iz perioda imperije Inka.

Nalazi se skriven u peruanskim Andama, visoko na strmoj planini spljoštenog vrha, što mu je pomoglo da ostane neotkriven od strane španskih osvajača. Bio je zaboravljen i mirno je počivao sve dok ga 1911. godine nije otkrio arheolog Hiram Bingham.

Kamenje od kojeg je sagrađen ovaj drevni grad stoji tako čvrsto da između njega nije moguće provući ni oštricu noža. Moderna istraživanja predviđaju da je grad sagrađen oko 1450. godine naše ere te da je relativno malen po standardima Inka.

 

6. Naskanske linije (Peru)

Naskanske linije su ogromni geoglifi koji se nalaze u blizini peruanskog grada Nazca. Protežu se na prostoru od 500 kvadratnih kilometara, a neke su duge i do 20 kilometara. Postoje u obliku trokuta, ali i figura: ljudi, majmuna, ptica i kitova, veličine od deset do nekoliko stotina metara.

Dan-danas nije razjašnjeno kako su nastale, a njihovi pravi oblici su vidljivi samo iz vazduha.

 

7. Tiahuanacu (Bolivija)

Tiahuanacu je misterija zbog starosti (procjenjuje se da je star više od 17 000 godina) i osobite kamene tehnologije. Danas ne postoji sumnja da je ovo mjesto bilo glavno svetilište i ceremonijalno područje te žarišna tačka kulture koja je proširena na region koji ga okružuje. Drevni narod koji je živio u Tiahuanacu je izgradio i kamenu piramidu koja je poznata pod nazivom Akapana.

 

8. Chichén Itzá (Meksiko)

Chichén Itzá je arheološki lokalitet antičkog grada kojeg su sagradili Maje.

Lokalitet sadrži razne masivne strukture, kao što su El Castillo (hram Kukulkánu) i Hram ratnika na čijem vrhu se nalazi kip Chac – Moola (boga kiše) gdje su majanski sveštenici prinosili žrtve.

Chichén Itzá je bila ogromna metropola, a izgradilo je majansko pleme Itzá u devetom vijeku naše ere, a izrasla je u glavnu regionalnu prestonicu i na toj poziciji se zadržala do dvanaestog vijeka. Pravo porijeklo Itzá plemena i danas je misterija.

 

9. Kamene kugle (Kostarika)

Jedna od najčudnijih misterija arheologije je okrivena u delti rijeke Dikvis u Kostariki.

Od 1930. godine pa nadalje, na ovom lokalitetu je pronađeno na stotine kamenih kugli, a veličina im varira od nekoliko centimetara do preko dva metra u prečniku. Neke teže i do 16 tona. Skoro sve su napravljene od granodiorita, teškog magmatskog kamenja.

Ovi objekti su monolitne skulpture koje je napravila ljudska ruka. Kada, kako i na koji način – i dalje nije poznato.

 

10. Podvodne ruševine (Japan)

Na južnoj obali Yonagunija, Japan, nalaze se potopljene ruševine za koje se procjenjuje da su stare oko osam hiljada godina.

Iako neki vjeruju da ih je isklesao geografski fenomen, otkriveno je da ih je napravila ljudska ruka i to kao zapetljani sistem stubišta i rezbarija koje imaju prave uglove. Otkrio ih je, sasvim slučajno, sportski ronilac 1995. godine.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info