Mini putopis: Sankt Peterburg, najljepši ruski grad

1

Sankt Peterburg, drugi po veličini grad u Rusiji, osnovao je davne 1703. godine car Petar I Veliki. Grad je, tokom svoje istorije, mijenjao ime više puta: do 1914. se zvao kako se i danas zove – Sankt Peterburg – a početkom prvog svjetskog rata mijenja naziv u Petrograd. Ovo se ime nije dugo zadržalo te je promijenjeno u Lenjingrad 1924. godine. To ime je zadržao sve do 1991. godine kada mu je vraćen prvobitni naziv.

Grad je smješten na rijeci Nevi, na vrhu finskog zaliva na Baltičkom moru. Njegovi stanovnici ga od milja zovu i Piter. Bitno je reći da je bio i glavni grad Ruskog carstva više od dvjesto godina (od 1713. – 1728. i od 1732. – 1918. godine) do ruske revolucije kada je prijestonica preseljena u Moskvu.

Centralni dio grada je pod zaštitom UNESCO-a, a sam Sankt Peterburg je značajno evropsko kulturno sjedište te važna ruska luka na baltičkom moru. Takođe, u njemu se nalazi i muzej Ermitaž – najveća umjetnička galerija na svijetu. Bitno je pomenuti da je ovo najsjeverniji milionski grad na svijetu – u njemu živi nešto manje od pet miliona ljudi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info