20 najpoznatijih mostova na svijetu

0

Ivo Andrić je za mostove rekao:

Od svega sto čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrjednije od mostova. Oni su važniji od kuća,svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mjestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih gradjevina i ne služe ničem sto je tajno i zlo

Mi se potpuno slažemo, a nakon ovih fotografija, vjerujemo da ćete i vi.

Tower bridge, London

Ovaj most je jedno od najprepoznatljivijih obilježja britanske prestonice, a ujedno je i jedan od najljepših mostova na svijetu.

Golden gate, San Francisco

Završen 1937. godine kao najduži viseći most na svijetu sa ukupnim dužinom od 2720 metara, Golden gate je ponos San Francisca i jedan od najpopularnijih svjetskih mostova.

Sydneyski most, Sydney

Sidnejski most je najširi most na svijetu. Poznat je i pod nazivom „vješalica za kaput“, a širok je 1150 metara.

Stari most u Firenci

Ponte Vecchio je najstariji evropski most koji je u potpunosti izgrađen od kamena. Izgrađen je 1345. godine te je ujedno i najstariji most u Firenci.

Karlov most, Prag

Karlov most je najstariji očuvani praški most koji je podigao kralj Karlo IV 1357. godine. Moderna legenda kaže da je kamen temeljac postavljen 1357. godine, sedmog dana devetog mjeseca u 5:31, a da je Karlo IV izabrao to vrijeme da, kada bi neko napisao vrijeme početka gradnje mosta, dobio bi sekvencu brojeva 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

Erasmusbrug, Rotterdam

Popularan je zbog svoje estetske privlačnosti, a ima i nadimak „labud“ zbog oblika stuba koji ga podupire.

Vestminsterski most, London

Kula sa satom na desnoj strani se popularno zove „Big Ben“,  a ovaj most je još jedan prepoznatljivi znak Londona.

Most Millau, Dolina rijeke Tarn, Francuska

Najviši drumski most na svijetu, visok je 343 metra i dug 2,5 kilometara. Nalazi se u Francuskoj, u blizini grada Millau te je dio autoputa koji spaja Paris i Barcelonu.

Femarnski most, Baltičko more, Danska i Njemačka

Kada bude završen, 2018. godine, ovaj most će se pružati na 19 kilometara i spajaće njemačko ostrvo Fehmarn sa danskim ostrvom Lolland. Procjenjuje se da vrijesnost projekta iznosi 2.2 milijarde dolara.

Kintai most, Iwakuni

Vjerovatno jedan od najnesrećnijih mostova u Japanu, Kintai je renoviran 1673. Godine  nakon što je svaki drugi pokušaj da se pređe rijeka Nishiki propao. Pet drvenih lukova su ostali netaknuti sve do 1950. godine, kada ih je razorio tajfun. Tri godine kasnije, most je ponovo obnovljen i još uvijek je prohodan.

Sečenjijev lančani most, Budimpešta

Viseći most koji spaja Budim i Peštu, istočni i zapadni dio Budimpešte. Za njegovu izgradnju je bilo potrebno sedam godina te je otvoren za saobraćaj 1849. godine. Ime je dobio po mađarskom političaru, Ištvanu Sečenjiju, koji je bio inicijator i finansijer izgradnje mosta.

Most Tsing Ma, Hong Kong

Ovo je šesti najveći viseći most na svijetu, a preko njega na dnevnoj bazi pređe više vozova nego preko bilo kojeg drugog mosta na svijetu.

Bosforski most, Istanbul

Ovaj prekrasni most jedinstven je na svijetu, jer je jedini most koji spaja dva kontinenta – Evropu i Aziju.

Most San Diego – Coronado, San Diego

Nakon što je podignut 1969. godine, ovaj most je brzo postao jedno od glavnih obilježja San Diega. Visok je preko 60 metara te ispod njega mogu proći i najveći brodovi.

Most Akashi – Kaikyō, Kobe – Naruto

Ovaj japanski viseći most je ima najduži centralni raspon od bilo kojeg drugog visećeg mosta na svijetu. Otvoren je za saobraćaj 1998. godine.

Most u zalivu Hangzhou, Zhejiang

Ovaj kineski most je najduži prekookeanski most na svijetu. Njegova dužina iznosi 35 kilometra, a otvoren je 2007. godine. Most je skratio put od Ningba do Šangaja za 120 kilometara, odnosno za sat i po vožnje.

Magdeburški vodeni most, Magdeburg

Most koji spaja dva kanala na rijeci Elbi. Najduži je akvadukt na svijetu, a dužina mu iznosi 918 metara.

Bruklinski most, New York

Najstariji viseći most u SAD-u. Kada je otvoren, 1883. godine, bio je najduži viseći most na svijetu.

Most Nanpu, Šangaj

Ovaj spiralni most se smatra čudom u svijetu mostogradnje. Napravljen je da se smanji količina zemljišta koje se koristi za pristup mostu.

Ričmondski most, London

Ovaj prekrasni most je najstariji most na rijeci Temzi. Sagrađen je u osamnaestom vijeku.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info