Fontane koje oduzimaju dah

0

Fontane su nastale iz čisto funkcionalnog razloga – korištene su kao izvori vode za piće i kupanje stanovnika jednog grada, naselja ili sela. Do kraja devetnaestog vijeka, ovu ulogu je preuzeo moderni vodovod, te su fontane u urbanim područjima dobile dekorativnu ulogu.

One se danas koriste da ukrase gradske trgove i parkove, da se oda počast pojedincima ili nekom događaju, za rekreaciju i zabavu.  Donosimo vam pregled 10 najljepših fontana na svijetu.

 

Fontana Trevi

Fontana Trevi je jedna od najljepših koju možete vidjeti u Rimu. Legenda kaže da ako bacite novčić u fontanu, sigurno ćete se vratiti u vječni grad.

 

Fontana Montjuic

Magična fontana Montjuic se nalazi u Barceloni i pravo je uživanje posmatrati akrobacije vode, slušati muziku i mijenjanje boja i svjetla.

 

Fontane vile d’Este

Tivoli je poznat i po čuvenoj renesansnoj vili d’Este. U vrtovima vile se nalaze i raskošne fontane u kojima uživaju milioni turista.

 

Bellagio fontane

Najveći grad zabave na svijetu, Las Vegas, može biti ponosan i na svoje predivne fontane koje se nalaze ispred Bellagio hotela. Podsjećamo, Las Vegas se nalazi u srcu pustinje pa je time ovaj prizor još upečatljiviji.

 

Fontana izobilja

Fontana izobilja je smještena u poslovnom dijelu Singapura te podsjeća na ljudski dlan. 1998. godine je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveće fontana na svijetu.

 

Fontana Archibald

Fontana Archibald se nalazi u Sydneyu i inspirisana je klasičnom grčkom i rimskom umjetnošću i književnošću.

 

Fontana Jet d’Eau

Fontana Jet d’Eau je nezaobilazna tačka svih turista koji posjete Genevu i jedan je od zaštitnih znakova ovog švajcarskog grada.

 

Fontana Prijateljstvo naroda

Fontana Prijateljstvo naroda se nalazi u ruskoj prestonici, a njenih šesnaet pozlaćenih statua predstavljaju bivše republike Sovjetskog saveza.

 

Fontana velike pagode divlje guske

Velika pagoda divlje guske je dobro očuvana srednjovjekovna građevina u kineskom gradu Xian, a poznata je i po tome što se ispred nje nalazi najveća muzička fontana u Aziji.

 

Fontana kralja Fahda

Najviša fontana na svijetu se nalazi u Saudijskoj Arabiji, a poznata je pod nazivom fontana kralja Fahda. Ova fontana izbacuje vodu na visinu veću od 311 metara i to nevjerovatnom brzinom od 375 km/h.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info