Galerija: Kako životinje uživaju u snijegu

0

Hrpa paperjastog snijega će vas vjerovatno podsjetiti na polarnog medvjeda, ali i mnoge druge životinje uživaju u snijegu. Evo i kako.

 

Lukava lija

Crvena lisica je najčešća i najrasprostranjenija vrsta lisica na svijetu.

 

Hladni kuguar

Poznati i pod nazivom planinski lavovi, kuguari mogu podnijeti i najoštrije zime, a sve zahvaljujući debelom krznu.

 

Poletarac kroz snijeg

Arapski pastuh vodi porijeklo iz suhih pustinja Arabijskog poluostrva. Trenutno se može naći na bilo kojem kraju svijeta i podnosi hladno vrijeme.

 

Snježni dan

Vedelove foke obožavaju hladno vrijeme. Ove foke žive južnije od bilo kojih sisara, a plivaju i love ispod vječnog leda koji okružuje obalu Antarktika. Otporne su na veoma niske temperature, zahvaljujući svom debelom krznu.

 

Nalet padavina

Ova porodica divljih svinja krči sebi put kroz duboki snijeg mađarske ravnice, gdje su divlje svinje uobičajena pojava. Tokom zime, njihove tamno smeđe ili crne dlake su gušće što im pomaže u očuvanju tjelesne toplote.

 

Pravimo anđela u snijegu?

Sibirski tigar, jedna od šest preostalih podvrsta tigrova, je kritično ugrožena vrsta. Mogu se naći u istočnoj Rusiji i, malim dijelom, u sjeveroistočnoj Kini.

 

Srnine oči u snijegu

Tri bjelorepe srne fotografisane su u šumi dok pada snijeg. Ova vrsta srna se može naći u kontinentalnom dijelu SAD-a. Kod bjelorepih srna se mijenja boja krzna, u zavisnosti od godišnjih doba. Tokom ljeta, krzno im je kratko i boje rđe, a tokom zime je duže, gušće i sivo – smeđe boje.

 

Snježna ovca

Ovca koja uživa u svijetlom snijegu na holndskim pašnjacima. Za ovce nema zime – runo im je jako debelo te ih čuva od niskih temperatura. S obzirom na to da zimi nema trave, glavna im je hrana sijeno.

 

Oni će to na svoj način

Krdo konja koje se probija kroz snijeg. U slučaju veoma niskih temperatura, konji će jesti više sijena što im pomaže da povećaju energiju i proizvode više toplote.

 

Prasići na zimskoj šetnji

Kao i konji, i svinje moraju da jedu više kada su temperature izrazito niske, jer na taj način akumuliraju više energije koja im održava toplotu.

 

Crveno i bijelo

Ova crvena vjeverica je fotografisana u Ukrajini i vidi se da joj je već odavno poraslo zimsko krzno. Tokom ljeta, boja krzna je svijetlo sive do crvenkaste boje, a tokom zime je crvenkasto smeđe na ušima i u boji rđe na leđima.

 

Sprint kroz snijeg

Procjenjuje se da je na svijetu ostalo još samo oko 500 sibirskih tigrova. Više od 95% njih živi u Rusiji.

 

Snijeg na nosu

Prirodno stanište prerijskog psa je sjevernoamerički kontinent te se može naći jedino u travnatim prerijama pomenutog kontinenta. Njegovo ime može dovesti do zablude, jer se uopšte ne radi o psu već o članu iz porodice glodara koji je u srodstvu sa vjevericama.

 

Snježni skok

Iako se čini da se ovaj kojot raduje snijegu, on se zapravo sprema da zaroni u snijeg u potrazi za plijenom. Grabljivci inače love noću, ali nije rijetka pojava da to čine i danju. Prirodno stanište kojota je zapadni dio SAD-a, ali se sada mogu naći diljem sjevernoameričkog kntinenta.

 

Stope u snijegu

Većina ljudi ne bi povezala pande sa snijegom, ali je hladna, bijela tvar veoma poznata ovim preslatkim medama, s obzirom na to da uglavnom žive u Kini.

 

Valjanje po snijegu

Arapski pastuh se veselo valja po snijegu. Vlasnici konja mogu potvrditi da većina konja obožava snijeg i da uživa praviti nestašluke na njemu.

 

Naleti vjetra i paperja

Kengur se baš i ne može povezati sa snijegom, ali… Prirodno stanište mu je Australija gdje snijeg pada u određenim dijelovima.

 

Stajanje u snijegu

Crveni ris se može pronaći u kontinentalnom dijelu SAD-a. Njihovo debelo krzno, koje može biti sive, crvene ili smeđe boje, im pomaže da izdrže ekstremne hladnoće.

 

I, naravno, irvasi!

Irvasi, kojima je prirodno stanište Arktik, su sada raširena vrsta i mogu se naći na cijelom području sjevernoameričkog kontinenta. Oni se mogu i pripitomiti i koristiti kao zaprega.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info